
အဆင့္အတန္းခြဲျခားသတ္မွတ္ျခင္း
အတန္းဝင္ သရက္သီးမ်ားသည္ အရည္အေသြးအေကာင္းဆုံး ျဖစ္သည္။
သရက္အမ်ိဳးအစားအလိုက္ ရွိရမည့္ ဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ျပည့္စုံမႈရွိရမည္။
အျပစ္အနာအဆာ ကင္းရမည္။ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္အေနျဖင့္ အေပၚယံမွ်သာ ျဖစ္ေသာ
အလြန္ေသးငယ္ေသာ အနာအဆာမ်ား ရွိႏိုင္သည္။ ယင္းတို႔သည္ အသီး၏ ေယဘုယ်သြင္ျပင္၊
လကၡဏာ၊ အရည္အေသြး၊ ၾကာရွည္ခံအရည္အေသြးႏွင့္
ထုပ္ပိုးမႈအတြင္းတည္ရွိေနမႈတို႔အေပၚ ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ စီမံေဆာင္႐ြက္
ထားရွိရမည္။ သရက္သီးမ်ားကို
ေအာက္ပါအတိုင္း အတန္းအစား ၂ မ်ိဳး ခြဲျခားသတ္မွတ္ထားရွိသည္။
ေအာက္ပါအတိုင္း အတန္းအစား ၂ မ်ိဳး ခြဲျခားသတ္မွတ္ထားရွိသည္။
အထူးအတန္းအစား (၁)
တန္းဝင္သရက္သီးမ်ားသည္ ေကာင္းေသာ အရည္အေသြးရွိရမည္။
သရက္အမ်ိဳးအစားအလိုက္ ရွိရမည့္ ဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ျပည့္စုံရမည္။
သရက္အမ်ိဳးအစားအလိုက္ရွိရမည့္ ဂုဏ္သတၱိ မ်ားႏွင့္ ျပည့္စုံရမည္။
အျပစ္အနာအဆာ အနည္းငယ္ ခြင့္ျပဳႏိုင္ဖြယ္ ရွိေသာ္ျငားလည္း အသီး၏
ေယဘုယ်သြင္ျပင္ လကၡဏာ အရည္အေသြး ၾကာရွည္ခံ အရည္အေသြးႏွင့္ ထုပ္ပိုးမႈအတြင္း
တည္ရွိမႈတို႔အေပၚ ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ စီမံေဆာင္႐ြက္ထားရွိရမည္။
အတန္းအစား (၂)
သရက္သီးမ်ားသည္ ျမင့္ေသာ အဆင့္အတန္းတြင္ ပါဝင္ျခင္းမရွိသည့္
အသီးမ်ားျဖစ္ေသာ္လည္း အထူးအတန္းစား(၁)ပါ သတ္မွတ္ထားသည့္ အနိမ့္ဆုံးရွိရမည့္
လိုအပ္ခ်က္မ်ားႏွင့္မူ ကိုက္ညီမႈရွိရပါမည္။ မရွိမျဖစ္ရွိရမည္ျဖစ္ေသာ
ဂုဏ္သတၱိမ်ား အရည္အေသြး။ ၾကာရွည္ခံအရည္အေသြးႏွင့္ မ်က္ျမင္တည္ရွိေနမႈ စေသာ
ဂုဏ္သတၱိမ်ား ရွိေစရန္ စီမံေဆာင္႐ြက္ထားရွိရမည္။
အထင္အရွားရွိသင့္သည့္သတ္မွတ္ခ်က္
ထုပ္ပိုးမႈ တစ္ခုအတြင္း ပါရွိေသာ ပစၥည္းမ်ားသည္ တစ္ေျပးညီ ျဖစ္ရမည္။
ပါရွိသည့္ သရက္သီးမ်ားသည္ ပင္ရင္းေဒသတစ္ခုတည္းျဖစ္ျခင္း အမ်ိဳးအစား
အရည္အေသြးႏွင့္ အ႐ြယ္ပမာဏတူသည့္ သရက္သီးမ်ားျဖစ္ရမည္။
ထုပ္ပိုးျခင္း
ထုပ္ပိုးျခင္းတြင္ ေအာက္ပါ အခ်က္မ်ား ေဆာင္႐ြက္သင့္သည္-
- စနစ္တက် ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ထုပ္ပိုးျခင္း။
- အသုံးျပဳကုန္ပစၥည္းကို အတြင္းအျပင္ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း။
- ထိုသို႔ အသုံးျပဳေသာ စကၠဴ (သို႔) ကုန္သြယ္မႈဆိုင္ရာ
အရည္အခ်င္းသတ္မွတ္ခ်က္ႏွင့္ ဆက္စပ္မႈ တံဆိပ္အမွတ္အသားမ်ားကို
ခြင့္ျပဳေသာ္လည္း တံဆိပ္ကပ္ျခင္းမ်ားတြင္ အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္သည့္
မွင္(သို႔)ေကာ္သာအသုံးျပဳရမည္။
- အေလးခ်ိန္သတ္မွတ္သည့္အတြက္ သရက္သီး ေလလြင့္ပ်က္စီးမႈ ေလ်ာ့နည္းလာျခင္း။
- အရည္အေသြးျမင့္မားလ်က္ ေစ်းေကာင္းရရွိႏိုင္ျခင္း။
- ထုပ္ပိုးမႈေကာင္းလွ်င္ ေစ်းေကာင္းရႏိုင္ျခင္း။
သရက္သီးအား မွည့္ေဆး တို႔ေဆး သုံးစြဲမႈေၾကာင့္ ရင့္မည့္သည့္ ပုံသ႑န္အသြင္ေဆာင္ရာတြင္ ျဖစ္ေပၚလာမည့္ အျပစ္မ်ား
- ေစ်းကြက္ပ်က္ျခင္း၊ ေရာင္းပန္းမလွျခင္း။
- မူလ အရည္အေသြးေကာင္းမ်ား မရရွိႏိုင္ေတာ့ျခင္း။
- အခ်ိဳဓာတ္ မဝင္ႏိုင္ေတာ့ျခင္း၊ အခ်ဥ္ဓာတ္တိုးျခင္း။
- ၾကာရွည္အထားမခံျခင္း၊ အသားေပ်ာ့ျခင္း။
- ေဆးတို႔သည့္ေနရာမ်ားတြင္ မည္း၍ ရႈံ႕တြလာျခင္း။ ပုပ္လာျခင္း။
- ေဆးတို႔ျခင္းအား လိုအပ္သည့္ ထက္ပိုမို သုံးစြဲပါက ဝမ္းေလ်ာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း။
- အရသာမရွိျခင္း။
စိုက္ပ်ိဳးထြက္ရွိလာေသာ သရက္သီးမ်ားစားသုံးသူထံ လတ္ဆတ္ေသာ အသီးမ်ား
ေရာင္းခ်ႏိုင္ရန္ ေစ်းေကာင္းရရွိႏိုင္ရန္အတြက္ ရင့္မွည့္ခ်ိန္မွသာ
ခူးဆြတ္ျခင္း၊ ျပင္ဆင္ျခင္း၊ ထုပ္ပိုးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ရာတြင္ အရည္အေသြး
မထိခိုက္ေစရန္ စနစ္တက် ေဆာင္႐ြက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
အရည္အေသြးဆိုင္ရာ သိမွတ္ဖြယ္ရာမ်ား
- ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမရွိေသာ အသီးျဖစ္ရမည္။
- စားသုံးရန္ မသင့္ေတာ္ေသာ ပုပ္ေဆြးျခင္း။ ယိုယြင္းျခင္းမ်ားရွိေသာ အသီးမပါေစရ။
- သန္႔ရွင္းရမည္။
- ပိုးမႊားေၾကာင့္ ပ်က္စီးမႈမ်ားမွ လက္ေတြ႕အားျဖင့္ ကင္းလြတ္မႈရွိရမည္။
- ထူးျခားေသာ ျပင္ပ အစိုဓာတ္ ကင္းလြတ္ရမည္။
- အျခားအနံ႔မ်ား ကင္းလြတ္ရမည္။
- တင္းမာမႈရွိရမည္။
- အသြင္သ႑ာန္အရ လတ္ဆတ္မႈရွိရမည္။
- နိမ့္ေသာ အပူခ်ိန္ ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ပ်က္စီးယိုယြင္းမႈမွ ကင္းလြတ္ရမည္။
- အနက္ေရာင္စြန္းထင္းမႈမ်ားသို႔ အစင္းေၾကာင္းမ်ား မရွိေစရ။
- အညႇာတံပါရွိပါက ၁ စင္တီမီတာထက္ မရွည္ရပါ။
Source - စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန
No comments:
Post a Comment