
နဂါးေမာက္သီးအသင့္စား အထားခံျပားေလးမ်ားလုပ္နည္း
နဂါးေမာက္သီးဆိုတာက
ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ ဘီ အထူးသျဖင့္ ဗိုက္တာမင္ ဘီဝမ္း၊ သတၱဳဓါတ္ေတြ
အထူးသျဖင့္ေတာ့ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ သံဓါတ္နဲ႔ မီးစုန္းဓါတ္ေတြ၊ အမွ်င္ဓါတ္၊
ကိုလက္စထေရာျဖစ္ေပၚမႈကို အားမေပးေသာအဆီမ်ား အထူးသျဖင့္ အိုမီဂါ (၃) နဲ႔
အိုမီဂါ (၆) လိုမ်ိဳး အဆီေတြက အေစ့မဲမဲေလးေတြထဲမွာ ပါတယ္။
Lycopene လိုမ်ိဳး အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ပစၥည္း နဲ႔ Anthocyanins ကဲ့သို႔
ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းေတြပါေနတာျဖစ္ပါတယ္။
ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းေတြပါေနတာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
နဂါးေမာက္သီး (၂)လုံး
နဂါးေမာက္သီး (၂)လုံး
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အလုံးလိုက္ရေအာင္ အခြံခြာပါ။ နဂါးေမာက္သီးကို ထိပ္ဖက္ပိုင္းကေန ျဖတ္ခ်လိုက္ရင္ အခြံေတြကို အလြယ္တကူ ဆြဲခြာလို႔ရပါလိမ့္မယ္ဗ်ာ။ အလုံးလိုက္ေလးေတြ အလြယ္ရေအာင္လုပ္ႏိုင္တာေပါ့ဗ်ာ
၁။ အလုံးလိုက္ရေအာင္ အခြံခြာပါ။ နဂါးေမာက္သီးကို ထိပ္ဖက္ပိုင္းကေန ျဖတ္ခ်လိုက္ရင္ အခြံေတြကို အလြယ္တကူ ဆြဲခြာလို႔ရပါလိမ့္မယ္ဗ်ာ။ အလုံးလိုက္ေလးေတြ အလြယ္ရေအာင္လုပ္ႏိုင္တာေပါ့ဗ်ာ
၂။ ေနာက္တစ္ဆင့္ကေတာ့ နဂါးေမာက္သီးေတြကို တစ္လက္မရဲ႕ေလးပုံ
တစ္ပုံေလာက္ အထူ ခန႔္မွန္းေခ်ဆိုရင္ ပုံမွန္ ဗလာစာအုပ္ တစ္အုပ္အထူေလာက္
အျပားေလးေတြ ျဖတ္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သူကေတာ့ ေရထုတ္စက္မွာ တင္ထားပါလို႔ေျပာပါတယ္။ Dehydrator trays မွာ
၁၁၂ ကေန ၁၁၅ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ေလာက္ထားပါတဲ့။ ၄၄-၄၆ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ေပါ့။
၁၂ နာရီေလာက္ ထားလိုက္ရင္ နဂါးေမာက္သီး ခ်ပ္ျပားေလးေတြကို
ရႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ Dehydrator ဆိုတာက သီးႏွံေတြထဲမွာ ရွိေနတဲ့
ေရေငြ႕ေတြကို ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ စက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္၊ အပူေပးၿပီး
ေလနဲ႔မႈတ္ေပးႏိုင္ေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ စက္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။
႐ိုးရာနည္းအတိုင္းဆိုရင္ေတာ့ ေနလွမ္းတာနဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။
၄။ အၾကာႀကီးထား စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေလလုံတဲ့ ဘူးထဲထည့္ၿပီး ထုံးစံအတိုင္း ေျခာက္ေသြ႕ ေအးျမေသာ ေနရာတြင္ ထားပါေပါ့။
၅။ နည္းနည္းအရသာ ေလးခ်င္ရင္ ဆားထည့္ျဖဴးေပးလို႔လည္း ရပါတယ္။

နဂါးေမာက္သီးကိုေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ႀကိဳက္လို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္
လူတိုင္းနီးပါး စားျဖစ္ၾကမွာပါ။ ခုကေတာ့ နဂါးေမာက္သီးကို ယို
ေလးလုပ္တဲ့နည္းကို တင္ဆက္ေပးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။
႐ိုး႐ိုးနဂါးေမာက္သီး သီးသန႔္ ယိုလုပ္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
နဂါးေမာက္သီး (၁) လုံး
လီမြန္သီး အရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္ဥ (၂) လုံး
ေထာပတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
သၾကား ေရေႏြးပန္းကန္လုံးတစ္လုံး
နဂါးေမာက္သီး (၁) လုံး
လီမြန္သီး အရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္ဥ (၂) လုံး
ေထာပတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
သၾကား ေရေႏြးပန္းကန္လုံးတစ္လုံး
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
၁။ နဂါးေမာက္သီးေတြ အခြံခြာ၊ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ စုေဆာင္းတာက အခ်က္ နံပါတ္ (၁) ေပါ့
၁။ နဂါးေမာက္သီးေတြ အခြံခြာ၊ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ စုေဆာင္းတာက အခ်က္ နံပါတ္ (၁) ေပါ့
၂။ အကုန္လုံးစုေဆာင္းၿပီးေတာ့ ခြက္တစ္လုံးတည္းမွာ ၾကက္ဥလည္း ေဖာက္ထည့္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို အားလုံး တူတူေရာတဲ့ အဆင့္ပါ။
၃။ သူတို႔ကေတာ့ double boiler လို႔ေခၚပါတယ္။ အမွန္ေတာ့
ေအာက္ခံအိုးထဲကို ေရထည့္ၿပီး အေပၚကေန ဖန္ပန္းကန္လို ဖန္ခြက္လို တင္ၿပီး
ျပန္ခ်က္တဲ့ပုံစံပါပဲ။ ပုံမွာ ျပထားတဲ့အတိုင္း စြပ္လိုက္ရင္ရပါတယ္၊
သတိထားရမွာက ေအာက္ခံအိုးထဲမွာ ေရနည္းနည္းထည့္ထားရမွာပါေနာ္။ အဲ့အိုးထဲကို
အကုန္ထည့္ၿပီးေတာ့ မီးေအးေအးနဲ႔ ပ်စ္လာတဲ့အထိ ႀကိဳေပးရမွာပါ။
နာရီဝက္ေလာက္ၾကာမွာပါ၊
၄။ ခ်ိဳတာႀကိဳက္ရင္ ႀကိဳေနတဲ့ခ်ိန္မွာျမည္းၿပီး
သၾကားထပ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ပ်စ္ႏွစ္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အိုးခ်ၿပီး
သုံးေဆာင္ႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။
နဂါးေမာက္လီမြန္ ယိုလုပ္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အခြံခြာၿပီး နဂါးေမာက္သီး (၁)ကီလိုဂရမ္
သၾကား (၄၀၀) ဂရမ္
လီမြန္သီး တစ္လုံး (အရည္)
ႀကိဳက္တတ္ရင္ လီမြန္သီးက အဖတ္ကေလးေတြပါ ထည့္လို႔ရပါတယ္
ေရေအး အနည္းငယ္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အခြံခြာၿပီး နဂါးေမာက္သီး (၁)ကီလိုဂရမ္
သၾကား (၄၀၀) ဂရမ္
လီမြန္သီး တစ္လုံး (အရည္)
ႀကိဳက္တတ္ရင္ လီမြန္သီးက အဖတ္ကေလးေတြပါ ထည့္လို႔ရပါတယ္
ေရေအး အနည္းငယ္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
၁။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို အကုန္ထည့္ၿပီးေတာ့မွ ေက်ညႇက္ေနေအာင္ေခ်ထားပါ၊ သၾကားကိုေတာ့ တစ္ဝက္ေလာက္ပဲထည့္ပါ။
၁။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို အကုန္ထည့္ၿပီးေတာ့မွ ေက်ညႇက္ေနေအာင္ေခ်ထားပါ၊ သၾကားကိုေတာ့ တစ္ဝက္ေလာက္ပဲထည့္ပါ။
၂။ ခုဏကလိုပဲ Double boiler မီးေအးေအးနဲ႔ ႀကိဳေပးပါ။
၃။ အပူခ်ိန္ တက္လာေအာင္ သၾကားထည့္လိုက္ ေမႊလိုက္လုပ္ၿပီးေတာ့ အေစးက်လာရင္ ခ်ၿပီးေတာ့ သုံးေဆာင္လို႔ရပါၿပီ။
Htunn Winn Kyaw
No comments:
Post a Comment