Tuesday, May 8, 2018

ခ်ဥ္ခ်ဥ္ ခ်ိဳခ်ိဳ သရက္ယို



အခုလို သရက္သီးေပါခ်ိန္မွာ သရက္သီးကို အသီးခ်ည္းပဲ ဒီတိုင္းစားရတာ ႐ိုးေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ သရက္သီး ရွားပါးသြားတဲ့အခ်ိန္မွာပါ စားလို႔ရတဲ့ ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိလွတဲ့ သရက္သီးယိုျပဳလုပ္နည္းေလးကို ျပန္လည္ မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
သရက္သီးယိုျပဳလုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့
- ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ သရက္သီးအစိမ္း ၅ လုံး
- သၾကား ၂၅ က်ပ္သား
- ကြမ္းစားထုံး ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဝက္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
သရက္သီးကို အခြံခြာၿပီး မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို မထူမပါး လွီးထားပါ။ လွီးၿပီးသား သရက္သီးေတြကို နာရီဝက္ေလာက္ ေရစိမ္ထားၿပီး ေရကိုသြန္ပစ္ေပးပါ။ နာရီဝက္တခါေလာက္ ေရစိမ္လိုက္သြန္လိုက္ကို ႏွစ္ခါေလာက္ ျပဳလုပ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ေတာ့ ကြမ္းစားထုံးကို ေရခပ္မ်ားမ်ားနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ထုံးေရၾကည္ရတဲ့အထိ အၾကည္ထိုင္ထားပါ။ ထုံးေရၾကည္ၿပီဆိုရင္ လွီး ထားတဲ့ သရက္သီးေတြေပၚကို ထုံးေရၾကည္ျမဳပ္တဲ့အထိ ထည့္ၿပီး အနည္းဆုံး ၈ နာရီခန႔္ထားၿပီးစိမ္ေပးပါ။ စိမ္ၿပီးၿပီဆိုရင္ သရက္သီးေတြကို ဇကာနဲ႔စစ္ထားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။
သရက္သီးယို စထိုးဖို႔အတြက္ ပထမဦးဆုံးအေနနဲ႔ အိုးထဲကိုသရက္သီးထည့္ အေပၚက ဆားျဖဴးၿပီး မီးဖိုေပၚ တင္ပါမယ္။ မီးအရွိန္အရမ္းမျပင္းေစဖို႔ သတိထားဖို႔လိုၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ပဲ ထားပါမယ္။ ဆားျဖဴးထားတဲ့ သရက္သီးေပၚကို သၾကား ၁၀ က်ပ္သားေလာက္ကို အရင္ထည့္ၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အထက္ေအာက္ေမႊေပးပါမယ္။ သရက္သီးထဲက အရည္ေတြ ကုန္ခါနီး ေလာက္က်မွ ေနာက္ထပ္က်န္တဲ့ သၾကားေတြကို ထပ္ထည့္ၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေမႊေပးရာကေန သရက္သီး ထဲက အရည္ေတြကုန္ၿပီး ေျခာက္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ သရက္သီးယို ရပါၿပီ။ ရလာတဲ့ သရက္သီးယိုကို အေအးခံကာ ပုလင္း တလုံးထဲထည့္၊ အဖုံးလုံေအာင္ပိတ္ထားၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားေပးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၾကာရွည္ခံၿပီး အခ်ိန္မေ႐ြး စား လို႔ရတဲ့ သရက္သီးယိုကို ရရွိမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
Source - Ayeyarwady News

No comments:

Post a Comment