Thursday, May 10, 2018

ႏွလုံးကို အားေကာင္းေစတဲ့ ဖရဲသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳး ၁၀ ခ်က္






ရာသီစာ ဖရဲသီးက ျပည္တြင္းမွာလည္း အစားမ်ားပါတယ္။ အသီးလိုက္ အေနနဲ႔ေရာ ေဖ်ာ္ရည္ အျဖစ္နဲ႔ေရာ စားသုံးၾကပါတယ္။ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္လည္း ျပည့္ဝတယ္၊ ဗီတာမင္ ေအနဲ႔ စီလည္း ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ေရာ ပါေသးတယ္။ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ လုံး၀ မပါရွိတဲ့ အသီးေပါ့။ အပူကင္းေအာင္ စားသုံးဖို႔ အေကာင္းဆုံး အသီးလို႔ေတာင္ ဆိုပါတယ္။ သူ႔ကို ေရ အစားထိုး၊ ေရအဆာေျပလည္း စားႏိုင္ေသးတယ္၊ အေၾကာင္းက ဖရဲသီးမွာ ေရဓာတ္က ၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားလို႔ပါ။ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝင္ပါေသးတယ္။ အခု ဖရဲသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အခ်က္ေတြကို
ေျပာျပပါမယ္။
(၁) ႏွလုံးကို က်န္းမာေစတယ္ – ဖရဲသီးမွာ Lycopene ဓာတ္ ေကာင္းစြာ ပါရွိပါတယ္။ ဒီဓာတ္က ကိုယ္တြင္း ေအာက္ဆီဓာတ္တိုးျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို အားေပးၿပီး တစ္ရႈးနဲ႔ ႂကြက္သားေတြ ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္မႈ ေပးသလို ႏွလုံးကိုလည္း က်န္းမာ အားေကာင္းေစတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
(၂) ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစႏိုင္တယ္ – ဖရဲသီးစားလို႔ အေလးခ်ိန္ က်တာထက္ အေလးခ်ိန္ က်လိုသူေတြ အတြက္ အျခား အစာေတြထက္ ဖရဲသီး စားေပးရင္ အဟာရလည္း ျဖစ္တယ္၊ အဆီလည္း မစားျဖစ္ေစပဲ ရွိသြားတာေၾကာင့္ အစားထိုး အစာ အျဖစ္ စားေပးႏိုင္တာပါ။
(၃) စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာေစတယ္ – ဖရဲသီးမွာ ဗီတာမင္ ဘီ ၆ ေကာင္းစြာ ပါရွိပါတယ္။ ေမာပန္းႏြမ္းလ်မႈေတြ၊ စိတ္ဖိစီးမႈေတြနဲ႔ စိတ္ရႈပ္ေထြးမႈေတြကို အေကာင္းဆုံး ေလ်ာ့နည္းသက္သာေစမယ့္ အဟာရ ပစၥည္း ပါရွိေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
(၄) အ႐ြယ္တင္ေစတယ္ – အ႐ြယ္က်ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အထက္မွာ ေျပာခဲ့တဲ့ Lycopene ဓာတ္ေၾကာင့္ပဲ အသားေရ တင္းရင္း လွပၿပီး အိုမင္းမႈကို ကာကြယ္ေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၅) ကိုယ္ခႏၵာက လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ကို ျဖည့္ေပးႏိုင္တယ္ – ဆိုဒီယမ္ နည္းနည္း၊ ပိုတက္စီယမ္၊ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါတယ္၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္လည္း ပါတယ္၊ ၿပီးေတာ့ ေရဓာတ္ ေကာင္းေကာင္းပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၵာကို ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေနေစသလို ဇီ၀ ျဖစ္စဥ္ေတြ ပုံမွန္ လည္ပတ္ေစၿပီး လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ကို ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၆) အမွ်င္ဓာတ္ျပည့္ဝစာ အျဖစ္ စားႏိုင္တယ္ – အမွ်င္ဓာတ္ဆိုတာ အစာေခ်စနစ္အတြက္ အေရးပါတဲ့ ဓာတ္တစ္ခုပါ။ ေရနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါင္းၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းေရာ အဟာရ စုပ္ယူျခင္းကေန ေနာက္ဆုံး မစင္ စြန္႔ထုတ္သည္ အထိေအာင္ ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဖရဲသီးမွာ ေရဓာတ္ေရာ အမွ်င္ဓာတ္ပါ ေကာင္းေကာင္းပါရွိလို႔ အစာေခ် စနစ္ကို ေကာင္းမြန္စြာ လည္ပတ္ေစမွာပါ။
(၇) အေရျပားကို သန္႔ရွင္းေစတယ္ – ဖရဲသီးက အေရျပားအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တဲ့ အသီးပါ။ အေရျပားအတြင္းက မလိုအပ္တဲ့၊ ပိုေနတဲ့ အဆီေတြကို ေခြၽးနဲ႔ အတူ ဖယ္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဝက္ၿခံလို အေရျပားနဲ႔ သက္ဆိုင္တဲ့ ျပစ္ခ်က္မ်ိဳး မျဖစ္ေစႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။
(၈) သဘာ၀ အတိုင္း အသားအေရ စိုေျပေစတယ္ – ေရဓာတ္ ေကာင္းေကာင္းပါရွိတဲ့ အစာျဖစ္လို႔ ကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေနေစၿပီး သဘာ၀ အတိုင္း အေရျပားကို စိုစြတ္ ေအးျမေနေစပါတယ္။
(၉) ေရာဂါေတြကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္မႈရွိတယ္ – ဖရဲသီးကို ေန႔တိုင္း စားေပးျခင္းက ေရာဂါတခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလးဘက္နာ၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါနဲ႔ အ႐ိုးဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၀) ေသြးေပါင္ခ်န္ မွန္ေစတယ္ – ဇီ၀ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းမြန္စြာ လည္ပတ္ေစတဲ့ အစာ ျဖစ္လို႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ မွန္ကန္ေစတဲ့ သေဘာရွိပါတယ္။ ေသြးတိုးသမားေတြ အတြက္လည္း အဆင္ေျပမယ့္ အသီးပါ။ အဟာရစာ အျဖစ္ေရာ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရးစာ အျဖစ္ပါ စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္။
၁၅၀ ဂရမ္ေလာက္ ရွိမယ့္ ဖရဲသီးဟာ သင့္ကို စြမ္းအင္ ၇၁ ကယ္လိုရီ ေပးမယ္၊ အသားဓာတ္ ၁ ဒသမ ၄၅ ဂရမ္ပါမယ္၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ၁၇ ဒသမ ၉၇ ဂရမ္၊ အဆီ သုည ဒသမ ၃၆ ဂရမ္၊ တည္ၿမဲအဆီ သုည ဒသမ ၀၃၈ ဂရမ္၊ အေသးစား မတည္ၿမဲ အဆီ သုည ဒသမ ၀၈၈ ဂရမ္၊ သီးျခား မတည္ၿမဲဆီ သုည ဒသမ ၁၁၉ ဂရမ္၊ ကိုလက္စထေရာ လုံး၀ မပါပဲ၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၁ ဂရမ္ေလာက္ ပါရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆိုဒီယမ္ ၂ မီလီဂရမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ၂၆၇ မီလီဂရမ္ေလာက္ ပါရွိဦးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Source - Ayeyarwady News

No comments:

Post a Comment