
က်န္းမာေရးအတြက္ေရာ
အသားအေရလွပခ်င္သူေတြပါ ပုံမွန္စားသုံးသင့္တဲ့ အစားအစာထဲမွာ ဒိန္ခ်ဥ္
ပါဝင္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ကယ္လ္ဆီယမ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္
အ႐ိုးေတြကိုသန္မာေစတဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးျပဳတဲ့
ဘက္တီးရီးယားေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ ဝမ္းကို
အေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ဒိန္ခ်ဥ္ကို သန႔္သန႔္ရွင္းရွင္းနဲ႔
ပုံမွန္စားသုံးခ်င္သူေတြအတြက္ အိမ္မွာ အလြယ္တကူျပဳလုပ္ႏိုင္တဲ့
ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္နည္းကို ေဖာ္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ ၅၀ သားနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ဖို႔ သန႔္ရွင္းေျခာက္ေသြ႕တဲ့
အိုးတလုံးတို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ပထမဦးဆုံး ဒိန္ခ်ဥ္အခ်ဥ္လုပ္ဖို႔အတြက္ က်ိဳထားတဲ့ႏြားႏို႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေလာက္ကို ေနပူထဲမွာ ၆ နာရီေလာက္ ထားေပး႐ုံနဲ႔ အခ်ဥ္ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ႏြားႏို႔ ၅၀ သားကို ဆူေအာင္ ခပ္ၾကာၾကာေလး က်ိဳထားေပးပါ။ မီးဖိုကေနခ်ၿပီး အိုးထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားေပးပါ။ ႏြားႏို႔ ေအးစက္သြားတဲ့အထိ ေစာင့္စရာမလိုဘဲ လက္ေခ်ာင္းကို ႏြားႏို႔ထဲႏွစ္ၾကည့္လို႔ အပူခံႏိုင္ေလာက္တဲ့ အေနအထားမွာ အခ်ဥ္ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုထည့္ၿပီး ေမႊေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ႏို႔ထည့္ထားတဲ့ အိုးအဝကို အေပၚကေန ပိတ္ပါးေလးအုပ္ၿပီး ဒိန္ခ်ဥ္အိုးမလႈပ္ႏိုင္တဲ့ ေနရာ အပူခ်ိန္ေပၚမူ တည္ၿပီး ၅ နာရီကေန ၇ နာရီခန႔္ထိ ထားေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ျမည္းၾကည့္ၿပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အခ်ဥ္အေန အထားေရာက္ရင္ေတာ့ အခ်ဥ္အရသာ ထပ္မပိုေစဖို႔ ေရခဲေသတၱာထည့္ထားၿပီး လိုသေလာက္ ခပ္စားသုံးႏိုင္ပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါ သတိထားရမွာေတြကေတာ့ ေလလုံေအာင္ဆိုၿပီး အိုးကို အတင္းပိတ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္အိုးကို မၾကာခဏလည္း ေမႊေပးစရာ မလိုပါဘူး။ အခ်ဥ္ထည့္ခ်ိန္က်မွသာ ေသခ်ာစြာေမႊေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ေရေတြမ်ားမေနရေအာင္ အခ်ဥ္ထည့္တဲ့အခါ အမ်ားႀကီးမထည့္မိေစဖို႔ သတိထားရပါမယ္။ ေနာက္ဆုံး တခုကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္အိုးကို မလႈပ္ႏိုင္တဲ့ေနရာမွာ ထားၿပီး မၾကာခဏ ေ႐ႊ႕ျခင္း၊ ေျပာင္းျခင္းတို႔ကို မျပဳလုပ္သင့္ပါဘူး။ ဒီေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး စားလို႔လည္းေကာင္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အိမ္မွာပဲ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္လို႔ ရမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
Source - Ayeyarwady News
ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ ၅၀ သားနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ဖို႔ သန႔္ရွင္းေျခာက္ေသြ႕တဲ့
အိုးတလုံးတို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ပထမဦးဆုံး ဒိန္ခ်ဥ္အခ်ဥ္လုပ္ဖို႔အတြက္ က်ိဳထားတဲ့ႏြားႏို႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေလာက္ကို ေနပူထဲမွာ ၆ နာရီေလာက္ ထားေပး႐ုံနဲ႔ အခ်ဥ္ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ႏြားႏို႔ ၅၀ သားကို ဆူေအာင္ ခပ္ၾကာၾကာေလး က်ိဳထားေပးပါ။ မီးဖိုကေနခ်ၿပီး အိုးထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားေပးပါ။ ႏြားႏို႔ ေအးစက္သြားတဲ့အထိ ေစာင့္စရာမလိုဘဲ လက္ေခ်ာင္းကို ႏြားႏို႔ထဲႏွစ္ၾကည့္လို႔ အပူခံႏိုင္ေလာက္တဲ့ အေနအထားမွာ အခ်ဥ္ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုထည့္ၿပီး ေမႊေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ႏို႔ထည့္ထားတဲ့ အိုးအဝကို အေပၚကေန ပိတ္ပါးေလးအုပ္ၿပီး ဒိန္ခ်ဥ္အိုးမလႈပ္ႏိုင္တဲ့ ေနရာ အပူခ်ိန္ေပၚမူ တည္ၿပီး ၅ နာရီကေန ၇ နာရီခန႔္ထိ ထားေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ျမည္းၾကည့္ၿပီး မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အခ်ဥ္အေန အထားေရာက္ရင္ေတာ့ အခ်ဥ္အရသာ ထပ္မပိုေစဖို႔ ေရခဲေသတၱာထည့္ထားၿပီး လိုသေလာက္ ခပ္စားသုံးႏိုင္ပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါ သတိထားရမွာေတြကေတာ့ ေလလုံေအာင္ဆိုၿပီး အိုးကို အတင္းပိတ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္အိုးကို မၾကာခဏလည္း ေမႊေပးစရာ မလိုပါဘူး။ အခ်ဥ္ထည့္ခ်ိန္က်မွသာ ေသခ်ာစြာေမႊေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ေရေတြမ်ားမေနရေအာင္ အခ်ဥ္ထည့္တဲ့အခါ အမ်ားႀကီးမထည့္မိေစဖို႔ သတိထားရပါမယ္။ ေနာက္ဆုံး တခုကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္အိုးကို မလႈပ္ႏိုင္တဲ့ေနရာမွာ ထားၿပီး မၾကာခဏ ေ႐ႊ႕ျခင္း၊ ေျပာင္းျခင္းတို႔ကို မျပဳလုပ္သင့္ပါဘူး။ ဒီေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး စားလို႔လည္းေကာင္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အိမ္မွာပဲ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္လို႔ ရမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
Source - Ayeyarwady News
No comments:
Post a Comment