Tuesday, May 15, 2018

စပါးလင္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ား




သိၾကတဲ့ အတိုင္းပဲ စပါးလင္ပင္ ဆိုတာေလးက အ႐ြက္ျပားျပားေလးနဲ႔ ပိန္ပိန္ပါးပါးေလး ျဖစ္ ၿပီး သူက ႏွစ္ရွည္ပင္ျဖစ္ပါတယ္။ မခုတ္မခ်င္း မေသပါဘူး။ အိႏၵိယမွာ စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးၾကၿပီး ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ သုံးေနၾကတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ သမပိုင္း အာဖရိကနဲ႔ အေရွ႕ ေတာင္အာရွမွာ ေတြ႕ရတဲ့ Poaceae မိသားစုဝင္ အပင္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြေၾကာင့္မို႔လည္း စားသုံးၾကတဲ့ အပင္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ စပါး လင္ေလးနဲ႔ ၾကက္သားဟင္း၊ မုန႔္ဟင္းခါး စတာေတြက ျမန္မာ့အႀကိဳက္ေတြပါပဲ။ စပါးလင္ကို အေျခာက္အေနနဲ႔ျပဳလုပ္ၿပီး
လက္ဖက္ေျခာက္လိုမ်ိဳးပဲ က်န္းမာေရးအတြက္ ေသာက္သုံးၾကပါ တယ္တဲ့။
စီးပြားေရးအရ အေရးပါပုံ
Citral Acid ကေတာ့ တကယ့္ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္လည္း တစ္ဖုံ၊ အနံ႔ေလးကို ႀကိဳက္တာ ကလည္း တစ္မ်ိဳးေပါ့ေလ။ အဆီကို ထုတ္ၿပီးေတာ့ သုံးၾကတာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ အဆီကို အ႐ြက္ ကေန ၿပီးေတာ့ ပန္းပြင့္တဲ့ ထိပ္ပိုင္းေတြကေန အဆီကို ထုတ္ၿပီးေတာ့ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ပစၥည္း ေတြအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ထုတ္လုပ္ေပးၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ကုန္ပစၥည္းေတြ အေနနဲ႔ကေတာ့ အဝတ္ေလ်ာ္ ဆပ္ျပာေတြ၊ ရနံသင္းတဲ့ ေရခ်ိဳးဆပ္ျပာေတြ၊ ၿပီးေတာ့ ပိုးမႊားေျပးေဆးေတြ ထုတ္ လုပ္တဲ့ ေနရာေတြမွာ သုံးၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ထုတ္လို႔ရလာတဲ့ အဆီေတြကို အဓိက သုံးတာ ကေတာ့ ေရေမႊးထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြ၊ အလွကုန္ပစၥည္းထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြမွာ သုံးၾကၿပီးေတာ့ အစားအေသာက္အေနနဲ႔ အေဖ်ာ္ယမကာ ေသာက္စရာ ေတြမွာလည္း ထည့္ သြင္း အသုံးျပဳၾကတာျဖစ္ပါတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိမႈမ်ား
• ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ဆန႔္က်င္ႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းအျဖစ္ အသုံးဝင္ပါတယ္။
• ႂကြက္သားမ်ား နာက်င္မႈေတြမွာ ရနံ႔ကုထုံးအျဖစ္ကို အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
• အဖ်ားေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
• အေအးမိတာ ေခ်ာင္းဆိုးတာကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
• ကိုလက္စထေရာ နည္းပါးတဲ့ အပင္ျဖစ္ပါတယ္။
• စိတ္ဖိအားေတြကိုလည္း တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။
• ေသြးတိုးတာကိုလည္း ဟန႔္တားေပးႏိုင္ပါတယ္။
• ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကိုလည္း စြန႔္ထုတ္ေပးၿပီးေတာ့ သန႔္ရွင္း ေရာဂါ ကင္းေစပါတယ္။
• ေက်ာက္ကပ္ ပန္ကရိယ ေတြ အသည္း ဆီးအိမ္ စတာေတြကို သန႔္ရွင္းေစပါတယ္။
• အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းကိုလည္း ပိုေကာင္းေစပါတယ္။
• ဓမၼတာနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ ျပႆနာေတြကိုလည္းေျဖရွင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
• ဝက္ၿခံနဲ႔ အဖုအပိန႔္ေတြကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္
စိုက္ပ်ိဳးရာသီဥတု
ေႏြးၿပီး စိုထိုင္းတဲ့ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီး ေနေရာင္လည္း မ်ားမ်ားရမယ္ မိုးေရခ်ိန္ ကလည္း တစ္ႏွစ္ကို ၂၀၀ ကေန ၂၅၀ စင္တီမီတာ ေလာက္ရွိတယ္ဆို အဆင္ေျပပါတယ္။ မိုးေရ ခ်ိန္နည္းတယ္ဆိုရင္ ေရသြင္းေပးၿပီး စိုက္ပ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။
ေျမအမ်ိဳးအစား
ေျမအမ်ိဳးအစား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ စိုက္ပ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။ အသင့္ေတာ္ဆုံးကေတာ့ သဲဆန္ တဲ့ေျမေစးနဲ႔ ေျမနီေတြမွာ ေရလည္းေကာင္းေကာင္းရွိမယ္ ေရထုတ္ရအဆင္ေျပၿပီးေတာ့ ေျမ ေဆြး ေကာင္းေကာင္းထည့္ၿပီးေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။ ေရဝင္တာနဲ႔ ေပ်ာ့သြားတဲ့ ေျမဆိုရင္ေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးလို႔ မေကာင္းပါဘူးတဲ့။
မ်ိဳးေစ့ႏႈန္းထား
တစ္ဟက္တာ (အၾကမ္းအားျဖင့္ ၂ဧကခြဲ) စာအတြက္ဆိုရင္ ၂.၅ ကီလို ဂရမ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေ႐ြ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးျခင္း
စပါးလင္ကို ပ်ိဳးေထာင္ၿပီးေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးရတာျဖစ္ပါတယ္။ ၂.၅ ကီလို ပ်ိဳးေထာင္ရင္ တစ္ဟက္ တာစာ ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ိဳးေစ့ကေန မဟုတ္ပဲ ပင္ပိုင္းမ်ိဳးပြားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ပင္ခ်င္းစီ ခြဲ ထုတ္ၿပီးေတာ့ ပ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။ ပ်ိဳးခုံက ပင္ၾကားတန္းၾကားဆိုရင္ (အၾကမ္းအား ျဖင့္ဆိုရင္ ေတာ့ ၂ေပ x ၂ေပခြဲ) အေနအထားျဖစ္ပါတယ္။ ပင္ပိုင္းအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ ၂၅၀၀၀ ေလာက္ ပ်ိဳးထားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေျမျပင္ျခင္း
ေျမာင္းေဖာ္ၿပီးစိုက္တဲ့ အေနအထားျဖစ္ပါတယ္။ ေျမာင္းအက်ယ္က တစ္ေပေက်ာ္ေလာက္ရွိၿပီး ေျမာင္းတစ္ခုနဲ႔ တစ္ခုၾကားက တစ္ေပ ရွိရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေျမာင္းထဲမွာ ေကာင္းေကာင္း ေဆြး ၿပီးျဖစ္တဲ့ ေျမေဆြးေတြ ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ ေျမျပင္လို႔ ၿပီးၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ိဳးေဘာင္ထဲက ရက္ (၂၀) ကေန (၃၀) ရွိၿပီျဖစ္တဲ့ ပ်ိဳးပင္ေလးေတြကို ေျမေဆြးထည့္ထားတဲ့ ေျမာင္းေတြထဲမွာ ၂ တန္း၊ တစ္တန္းနဲ႔ တစ္တန္း (၂၀) စင္တီမီတာ((၈) လက္မျခား) စိုက္ပ်ိဳးေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ မိုးရာသီမွာ စိုက္ပ်ိဳးမယ္ဆိုရင္ ေျမာင္းခုံကို ျမႇင့္ေအာင္လုပ္ၿပီးမွ စိုက္ပ်ိဳးေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။

စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
ေမလ ေနာက္ဆုံးပတ္ႏွင့္ ဇြန္လ ပထမပတ္တို႔တြင္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ၿပီး ၁၈ ေပ ပတ္လည္ ေဘာင္အ ကြက္မ်ားေဖာ္ၿပီး စိုက္ပ်ိဳးပါက ပိုေကာင္းပါသည္။ ပိုတက္ရွ္ႏွင့္ ေဖာစေဖာရပ္စ္ တို႔ကိုလည္း ျပည့္ဝစြာထည့္သြင္းထားၿပီး ေအာက္တိုဘာ၊ ႏိုဝင္ဘာမွ လြဲ၍ က်န္ေသာလမ်ားတြင္ ေရသြင္း ႏိုင္ရန္ စီမံထားသင့္ပါသည္။ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ကို အညီအမွ်ခြဲကာ ၆ ႀကိမ္ေပးသြင္းရန္ ျဖစ္ၿပီး စစ ခ်င္း အပင္စစိုက္ခ်ိန္တြင္ တစ္ႀကိမ္၊ အပင္ေျပာင္းစိုက္ၿပီး (၄) ပတ္ေျမာက္တိုင္းတြင္ တစ္ႀကိမ္စီ ခြဲေကြၽးေပးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ေနာက္ဆုံးတစ္ႀကိမ္ကို ပထမရိတ္သိမ္းခ်ိန္ၿပီးတြင္ ေကြၽးေပးရန္ ျဖစ္ပါသည္။
ပင္ပိုင္းမ်ားကို မ်ိဳးမ်ားအျဖစ္ျပန္လည္ထားရွိလိုပါက အျမစ္ေဟာင္းမ်ားႏွင့္ အ႐ြက္မ်ားကို ဖယ္ ရွားၿပီးေနာက္ ပ်ိဳးေထာင္ကာ ၂ ေပ ပတ္လည္ စနစ္ျဖင့္ ျပန္လည္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
ေရသြင္းျခင္း
စပါးလင္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးထားေသာ ၁၈ ေပ ပတ္လည္အကြက္မ်ားကို တစ္ရက္ျခား တစ္ခါ အေျခ အေနကိုၾကည့္ကာ ေရသြင္းေပးရန္ျဖစ္ပါသည္။ ေရသြင္းေပးရန္မွာ ပထမ ၁ ပတ္မွ (၄) ပတ္ ေျမာက္အထိသာျဖစ္ၿပီး ရာသီဥတု အေျခအေနကိုၾကည့္ကာ လိုအပ္ပါက သြင္းေပးရန္ျဖစ္ပါ သည္။ မိုးရာသီကာလတြင္ ေရသြင္းေပးရန္ မလိုအပ္ေသာ္လည္း ေရထုတ္ေျမာင္းမ်ား စနစ္က် ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
ေပါင္းျမက္ႏွိမ္နင္းျခင္းအေၾကာင္း
စပါးလင္ပင္မ်ား မစိုက္ပ်ိဳးခင္ (၃) လမွ (၄) လ ႀကိဳတင္ကာ ေပါင္းျမက္မ်ား ကင္းစင္ေစရန္ ျပဳ လုပ္ထားသင့္ၿပီး စပါးလင္မ်ား ရိတ္သိမ္းၿပီး (၄) ပတ္အထိ ေပါင္းျမက္မ်ား ေပါက္ျခင္းကဲ့သို႔ ေသာ လုပ္ငန္းမ်ားကို ေဆာင္႐ြက္ရန္ျဖစ္ပါသည္။ စိုက္ပ်ိဳးထားေသာ ကာလတြင္လည္း ၂ ႀကိမ္ မွ ၃ ႀကိမ္ ေပါင္းလိုက္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
ဖ်က္ပိုးႏွင့္ ေရာဂါက်ေရာက္ဖ်က္ဆီးမႈမ်ား
အင္းဆက္ပိုးမႊားေျပးေဆးမ်ား ေဖာ္ထုတ္ေသာ အပင္ျဖစ္သည့္အတြက္ ဆိုး႐ြားေသာ ဖ်က္ပိုးႏွင့္ ေရာဂါမ်ား က်ေရာက္မႈသည္ အလြန္ရွားပါးေသာ ျဖစ္စဥ္ျဖစ္ပါသည္။
ရိတ္သိမ္းျခင္းႏွင့္ အထြက္ႏုန္း
ႏွစ္ရွည္စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ အပင္ျဖစ္ေသာ စပါးလင္ပင္ကို (၅) ႏွစ္အထိ စိုက္ပ်ိဳးထား ကာ ရိတ္သိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ရိတ္သိမ္းမႈကို ေျမျပင္မွ ၁၀ စင္တီမီတာ (၄ လက္မခန႔္) အကြာမွ ရိတ္သိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ပထမႏွစ္တြင္ တစ္ပင္တစ္ပင္မွ စပါးလင္ျဖတ္ပိုင္း (၃၀) ရႏိုင္ၿပီး ေနာက္ ပိုင္းကာလမ်ားတြင္ ၅ ပင္မွ ၆ ပင္ကို ဆက္တိုက္ ႏွစ္ရွည္ရရွိမည္ျဖစ္ ပါသည္။
ပထမဆုံး ရိတ္သိမ္းမႈကို စိုက္ပ်ိဳးၿပီး (၃) လအၾကာတြင္ စတင္ရႏိုင္ၿပီး ၄၅ ရက္ မွ ရက္ (၆၀) ျခားတိုင္းတြင္လည္း ရိတ္သိမ္းရရွိႏိုင္ပါသည္။ ဆီထုတ္ရန္ ရည္႐ြယ္ေသာ ရိတ္သိမ္းၿပီး ျဖတ္ ပိုင္းမ်ားကို ေနေရာင္မထိေစပဲ အရိပ္ေအာက္တြင္ (၃) ရက္ခန႔္ ထားႏိုင္မွသာလွ်င္ အရည္အ ေသြး ေျပာင္းလဲထိခိုက္မႈ နည္းပါးမည္ျဖစ္ပါသည္။ ထိုေနာက္တြင္ အပိုင္းေသးေသးမ်ားအျဖစ္ စဥ္းကာ အဆီထုတ္ရန္ ျပင္ဆင္ရမည္ျဖစ္ပါသည္။
အထြက္ႏုန္းအေနျဖင့္ စုစုေပါင္း (၁၅) တန္ထိ ထြက္ရွိႏိုင္ၿပီး အဆီထုတ္ယူႏိုင္မႈမွ (ဝ.၅) ရာႏႈန္း ရွိပါသည္။ အဆီထုတ္ယူႏိုင္မႈသည္ ဒုတိယႏွစ္တြင္ ကီလိုဂရမ္ (၄၀၀) ပတ္လည္တြင္ ရွိပါသည္။ အထြက္ႏႈန္းသည္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ မ်ိဳးအလိုက္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သီးႏွံစီမံမႈတြင္လည္းေကာင္း မူတည္ပါသည္။
Htunn Win Kyaw

No comments:

Post a Comment