
ဓနိပင္သည္
ပင္လယ္ေရငန္ေရာက္ေသာ ဒီေရေတာမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းေသာ အပင္ျဖစ္သည္။
ဓနိပင္ကို ယခုအခါ ဓနိပင္မွ စားေသာက္ကုန္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို
ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိၾကသည္။
ဓနိခက္မ်ားၾကားမွ ထြက္ျပဴစ ဓနိပန္းတံကို ဟင္းလက္သုပ္အျဖစ္
စားသုံးၾကသည္။ ျပဳလုပ္ပုံမွာ ထြက္ျပဴစ (၁)ေပ အ႐ြယ္ ဓနိပန္းတံမ်ားကို
အေပၚခြံခြာ၍ အတြင္းအသားႏုကို တစ္လက္မခြဲ (သို႔) ႏွစ္လက္မ အ႐ြယ္ပိုင္းျဖတ္ကာ
ဆားစိမ္၍ အဖန္ရည္မ်ား ထြက္သြားရန္ ေရေႏြးတြင္ ျပဳတ္ကာ အရည္ညႇစ္ထုတ္၍
လက္သုပ္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသုံးၾကသည္။ ၾကာရွည္ထားသိုရန္ ဆား (၁) ညစိမ္
ေရစင္စင္ေဆး၍ (၂)
ရက္ခန္႔ ေနလွန္းေျခာက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ကာ သိုေလွာင္ထားႏိုင္သည္။
ရက္ခန္႔ ေနလွန္းေျခာက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ကာ သိုေလွာင္ထားႏိုင္သည္။
ဓနိသီးခိုင္မ်ား အေနေတာ္ရွိလာခ်ိန္တြင္ အသီးခိုင္မ်ားအား ခုတ္ျဖတ္ကာ
ဓနိသီးသား ႏုႏုမ်ားအား ထုတ္ယူ၍ တိုက္႐ိုက္စားသုံးႏိုင္သည္။ ၎ဓနိသီးဆံ
အသားမ်ားအား သၾကား၊ ထညက္တို႔ျဖင့္ ယိုထိုးကာ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္၍
ဓနိယိုအျဖစ္ စားသုံးႏိုင္ပါသည္။
ဓနိသီးခိုင္မ်ားကို ဓနိရည္ထုတ္လုပ္ရန္ ျပဳျပင္ေပးျခင္းျဖင့္ ဓနိရည္ကို
ခံယူရရွိႏိုင္သည္။ ဓနိပင္အမ်ားစုသည္ ခ်ိဳျမေသာ အရသာရွိ၊
ဓနိရည္မ်ားထြက္ရွိၾကေသာ္လည္း တခါတရံတြင္ ဓနိရည္ခါးထြက္ေသာ ဓနိတံမ်ားလည္း
ေတြ႕ရွိရေပသည္။ ထြက္ရွိလာေသာ ဓနိရည္မ်ားကို ယမကာအျဖစ္ မွီဝဲ
ေသာက္သုံးႏိုင္သည္။ ဓနိရည္ခံယူေသာ က်ည္ေထာက္မ်ားအား
ေန႔စဥ္ေဆးေၾကာေပးျခင္းျဖင့္ ဓနိရည္ခ်ိဳကို ရရွိႏိုင္သည္။ ရရွိလာေသာ
ဓနိရည္ခ်ိဳမ်ားကို ဓနိထညႇက္အျဖစ္ ခ်က္လုပ္ရရွိႏိုင္သည္။ ဓနိသၾကားအျဖစ္
ထုတ္လုပ္ႏိုင္သည္။
ဓနိရည္မွ ရွာလကာရည္ေခၚ ဓနိပုန္းရည္ကိုလည္း ထုတ္ယူရရွိႏိုင္သည္။
၎ရွာလကာရည္ကို စားေသာက္ဆိုင္ႀကီးမ်ားတြင္ ခ်ဥ္ရည္အျဖစ္
စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားႏွင့္ တြဲဘက္အသုံးျပဳၾကပါသည္။
ဓနိရည္မွ အေဖ်ာ္ယမကာအျဖစ္ ဓနိအရက္ကို အဆိပ္အေတာက္ကင္းရွင္းစြာ
ထုတ္ယူရရွိႏိုင္သည္။ သဘာဝ ဓနိရည္စစ္စစ္ကို မီးအပူေပး၍ ထြက္ရွိလာေသာ
ေပါင္းခံေခြၽးရည္ကို စုေဆာင္းျခင္းျဖင့္ မည္သည့္တေဆး ဓာတုပစၥည္းကိုမွ
ထည့္သြင္းစရာမလိုဘဲ ဓနိအရက္ကို ရရွိႏိုင္ေပသည္။ ဓနိရည္ကို
ဓနိပုန္းရည္အျဖစ္လည္း ထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါေသးသည္။
ဓနိခင္းေျမသည္ ေရငန္ ေရတက္ ေရက် ေရာက္ရွိႏိုင္ေသာေၾကာင့္
ဓနိခင္းေျမတြင္ ဂုံးေကာင္မ်ား၊ မ႐ြတ္ေကာင္မ်ားကို
ထည့္သြင္းေမြးျမဴထားႏိုင္ေသာေၾကာင့္အစားအစာတစ္မ်ိဳးကို ရရွိေစႏိုင္ျပန္သည္။
ဓနိပင္မ်ား၌ ကပ္ေရာက္ေနေသာ ေရညႇိေရေမွာ္မ်ားကိုသာ
စားသုံးရွင္သန္ပြားမ်ားသည့္ ပက္က်ိမ်ား၊ ခ႐ုမ်ား၊ မ်ားကိုလည္း
ထည့္သြင္းေမြးျမဴႏိုင္၍ စားနပ္ရိကၡာကို ရရွိေစႏိုင္ျပန္ပါသည္။
ဓနိပင္မ်ားၾကား၌ မလိမ္တြတ္ပင္ငယ္မ်ား ထည့္သြင္းစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သျဖင့္
မလိမ္တြတ္ပီးႏွင့္ မလိမ္တြတ္႐ြက္မ်ားကို ဟင္းလ်ာအျဖစ္
ရရွိေစႏိုင္ျပန္ပါသည္။
ၿခဳံငုံဆိုရလွ်င္ အမိုးအကာအတြက္လည္းေကာင္း၊ ထမင္းစားရာတြင္
ဟင္းလ်ာတစ္ခုအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ဓနိယို၊ ဓနိသီးဆံ၊ ဓနိပုန္းရည္၊ ဓနိအရက္
စသျဖင့္ အသုံးခ်ႏိုင္သည့္အျပင္ ဓနိသီးခြံေျခာက္မ်ားအား ထင္း၊ မီးေသြးအျဖစ္
အသုံးခ်ႏိုင္သျဖင့္ ဘက္စုံ အသုံးဝင္လွေသာ ဓနိစိုက္ခင္းမ်ားအား
ပိုမိုတြင္က်ယ္စြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ရန္ႏွင့္ အေရးထား အေလးထားသင့္ပါသည္။
ကိုးကား - စားနပ္ရိကၡာ ဖူလုံမႈ ပူးေပါင္းေဆာင္႐ြက္ေရးအဖြဲ႕ (ပင္လယ္ကမ္း႐ိုးတန္း ေဒသႏၲရ ကြန္ယက္ သတင္းလႊာ)
No comments:
Post a Comment