Saturday, December 23, 2017

က်န္းမာျခင္းဆုလာဘ္ကို ပိုင္ဆိုင္ဖို႔ အာဟာရ ျပည့္ဝတဲ့ သီးႏွံေတြ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ၿပီး မွ်တစြာ စားသုံးၾကပါစို႔


အထက္ပါ ေရဒီယို အစီအစဥ္ကို ေဒါင္းလုပ္ရယူရန္ - https://goo.gl/Aexffs
ဖိုင္ဆိုဒ္မွာ ၉ မက္ဂါဘိုက္သာ ရွိပါသည္။
 
ေသာတရွင္မ်ားခင္ဗ်ား။ ျပန္ၾကားေရး၀န္ႀကီးဌာန၊ UNESCO နဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရးနဲ႔ ဆည္ေျမာင္းဝန္ႀကီးဌာနတို႕က ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ၿပီး၊ ျမန္မာ့အသံနွင့္ ၾသစေၾတးလ် ABC ႏိုင္ငံတကာဖြံ႕ၿဖိဳးေရးဌာနတို႔က စီစဥ္ထုတ္လႊင့္လိုက္တဲ့ “စားနပ္ရိကၡာဖူလုံေရးသားစဥ္ေျမးဆက္ေပး အစီအစဥ္ကို တင္ဆက္ေတာ့မွာ ျဖစ္ပါတယ္”။ ဒီအစီအစဥ္ကေန က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ၿပီး အာဟာရျပည့္ဝတ့ဲ အသီးအနွံေတြကို စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔နဲ႔ အစားအစာေတြကို မွ်မွ်တတစားသုံးႏိုင္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့အေၾကာင္း ျမန္မာ့အသံရဲ႕ အႀကီးတန္း အယ္ဒီတာ မေကသြယ္ဝင္းက တင္ျပေပးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

မေကသြယ္ဝင္း။ ။ အစားလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ဆိုတဲ့အတိုင္း က်န္းမာျခင္းဆိုတဲ့ ဆုလာဘ္ကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ဖို႔ အစားအစာဟာ အလြန္ေရးပါပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အစားအစာေတြရဲ႕ အာဟာရတန္ဖိုးကို သိမွသာ အစားအစာေတြကို မွ်မွ်တတစားသုံးႏိုင္မွာ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျမာင္ၿမိဳ႕နယ္မွာ အဖြဲ႕အစည္း-လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုေတသနအဖြဲ႕ကေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ ရပ္ရြာအေျချပဳလူမႈကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္မႈ နမူနာစီမံကိန္းမွ စီမံကိန္းမန္ေနဂ်ာ ေဒၚအိအိသူက သူ႔ရဲ႕အေတြ႔အႀကံဳကို အေျခခံၿပီး အခုလိုေျပာပါတယ္။
အိအိသူ။ ။ အာဟာရမွ်တတ့ဲ ထမင္းတစ္နပ္ရဖို႔ဆိုတာက ဒီ အခု ကၽြန္မတို႔ လက္ရွိစီမံကိန္းလုပ္ေဆာင္တ့ဲအခါမွာ ေတြ႔ရတဲ့ သေဘာကေတာ့ ေငြေၾကးမတတ္ႏိုင္တာက ပုံစံတစ္မ်ိဳးေတြ႔ရပါတယ္။ အဲ့ဒီအျပင္ကိုမွ ပိုၿပီးေတာ့ ထင္ထင္ရွားရွားေတြ႕ရတဲ့ ကိစၥကေတာ့ အသိပညာမရွိတာရယ္၊ ေနာက္ မိရုိးဖလာအစဥ္အဆက္မွာ ရွိခဲ့တဲ့ ဒီ အယူအဆေတြေၾကာင့္မို႔လို႔လည္းျဖစ္ပါတယ္။ ထမင္းတစ္နပ္ကို ငါးရာပဲတတ္ႏုိင္သည္ျဖစ္ပါေစ၊ တစ္ေထာင္ပဲတတ္ႏိုင္ သည္ျဖစ္ပါေစ၊ ကိုယ့္ရဲ႕ဝင္ေငြကို အသံုံးျပဳၿပီးေတာ့ အာဟာရမွ်တတဲ့ ထမင္းတစ္နပ္ ျဖစ္ဖို႔ရာအတြက္ေတာ့ ဘယ္လိုအာဟာရကို မွန္ကုန္မွ်တေအာင္သုံးစြဲရမယ္၊ စားေသာက္ရမယ္ဆိုတဲ႔ ဒီ အသိပညာေပး အေတြးအျမင္ေျပာင္းလဲဖို႔က ပိုၿပီးေတာ့ အဓိကက်တယ္လို႔ ျမင္ပါတယ္။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ လိုအပ္ေနတဲ့ အာဟာရဆိုင္ရာ အသိပညာကို ျဖည့္ဆည္းတဲ့အေနနဲ႔ ခႏာကိုယ္က လိုအပ္တဲ့ အာဟာရႀကီး (၆) မ်ိဳးရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ Cornell တကၠသိုလ္မွ ျမန္မာႏိုင္ငံဆိုင္ရာညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳက ခုလိုရွင္းျပပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳ။ ။ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးလိုအပ္ေနတဲ့ အာဟာရႀကီး (၆) မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကစီဓာတ္လို႔ေခၚတဲ့ Carbo Hydrate ရယ္၊ ေရဓာတ္ရယ္၊ အသားဓာတ္လို႔ေခၚတဲ့ Protein ရယ္၊ Vitamin ေတြရယ္၊ Mineral ေတြရယ္၊ အဆီဓာတ္လို႔ေခၚတဲ့ Fat ကယ္၊ ဒီ (၆)ခု ႀကီးကို တစ္ေန႔၊ တစ္ေန႔ ခႏာကိုယ္လိုအပ္သေလာက္ကို မစားဘူးဆိုရင္၊ ခႏာကိုယ္ႀကီးက တေျဖးေျဖးနဲ႔ ခ်ိဳ႕ယြင္းလာၿပီးေတာ့ ေနာက္ဆုံးမွာ ေနမေကာင္း၊ ထိုင္မေကာင္းျဖစ္ၾကတယ္။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ ဒီလို ခႏာကိုယ္ကလိုအပ္တဲ့အာဟာရေတြကိုရရွိႏိုင္တဲ့ အစာအုပ္စု (၃) စု အေၾကာင္းကို ေျမာင္ၿမိဳ႕နယ္မွာ အဖြဲ႕အစည္း-လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုေတသနအဖြဲ႕ကေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ ရပ္ရြာအေျချပဳလူမႈကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္မႈ နမူနာစီမံကိန္းမွ သင္တန္းဆရာမ ေဒၚေအးေအးၿငိမ္းက ခုလို ေျပာပါတယ္။
ေအးေအးၿငိမ္း။ ။ အစာအုပ္စု (၃) စု ဆိုလို႔ရွိရင္ ဒီ ခႏာကိုယ္အတြက္ ေရာဂါ ကာကြယ္ေစတ့ဲအုပ္စုရွိတယ္၊ ခႏာကိုယ္အတြက္ ႀကီးထြားေစတဲ့ အုပ္စုတစ္ခုရွိတယ္။ ခႏာကိုယ္အတြက္ အင္အားကိုျဖစ္ေစတဲ့ အစာအုပ္စု (၃) ခုရွိတယ္။ အင္အားကို ျဖစ္ေစတဲ့ အုပ္စုထဲမွာ ဆုိလို႔ရွိရင္ ဆန္တို႔၊ ဆီတို႔၊ လက္နဲ႔ကိုင္လို႔ ေစးတဲ့ ဟာေတြေပါ့။ ေကာက္ညွင္းတုိ႔၊ ပိန္းဥတို႔၊ ေနာက္ပိုင္း အနွစ္ခ်ဳပ္လိုက္တဲ့အခါမွာဆိုရင္ လက္နဲ႔ကိုင္လို႔ ေစးတဲ့အရာမွန္သမွ်ေပါ့၊ ေျမႀကီးထဲကထြက္တဲ့ဟာလည္း လက္နဲ႔ကိုင္လို႔ေစးတယ္ ဆိုရင္ ဒါ အင္အားကို ျဖစ္ေစတယ္။ ဒီ တိရစာၦန္ကရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြေပါ့၊ ဥပမာ- ႏို႔တို႔၊ ၾကက္ဥတို႔၊ တိရစာၦန္ထြက္ပစၥည္းေတြက ခႏာကိုယ္ကို ႀကီးထြားေစတယ္ ေပါ့။ ေရာဂါကာကြယ္ေစတယ္ဆိုရင္ အသီးအရြက္ေတြက ေရာဂါကိုကာကြယ္ေစတယ္။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ အာဟာရအုပ္စ စုံလင္စြာရရွိႏိုင္ဖို႔ ဘယ္လို သီးႏွံေတြ စိုက္ပ်ိဳးသင့္သလဲဆိုတာကိုေတာ့ Cornell တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳက ခုလိုရွင္းျပပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳ။ ။ ဘယ္လိုသီးႏွံေတြကို ဦးစားေပးစိုက္သင့္လဲဆိုတာထက္၊ ဘယ္လိုသီးႏွံေတြစိုက္လို႔ ရတယ္ဆိုတာက နံပါတ္ ၁ အေရးႀကီးဆုံးပါ။ တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ၊ နယ္ေျမေဒသက မတူဘူး၊ ကိုယ့္ရဲ႕ေျမေလးနဲ႔ ကိုက္ညီမယ့္ အသီးအႏွံ ေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီအသီးအႏွံထဲမွာမွ ကိုယ့္ရဲ႕မိသားစုရယ္ ႀကိဳက္တဲ့အသီးအႏွံေလးေတြ ျဖစ္ရမယ္။ ဥပမာ- ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ဆိုလို႔ရွိရင္ ပန္းေဂၚဖီအျဖဴထက္စာရင္ ပုိးက်မႈကို ပိုၿပီးေတာ့ ခံႏိုင္ရည္ရွိတယ္။ ဒါဆိုရင္ အဲ့ဒါမ်ိဳးေလးေတြကိုနည္းနည္းေလး ေအးတဲ့ေဒသေတြမွာ စမ္းစိုက္ၾကည့္မလား။ ေနာက္တစ္ခုကက်ေတာ့၊ မႈိစိုက္နည္း။ မႈိဆိုရင္ အရမ္းလြယ္တယ္၊ သူ႔မွာ အသားဓာတ္ ကလည္း အမ်ားႀကီးပါတဲ့အတြက္ မႈိကိုစားျခင္းအားျဖင့္ အရသာေလးကလည္း ခ်ိဳၿပီး ေတာ့ အသားဓာတ္လည္းရ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အရသာလည္းေကာင္းတဲ့အတြက္ မႈိစုိက္ပ်ိဳးနည္းေတြကို ဘယ္လိုစိုက္ၾကည့္မလဲ၊ အထူးသျဖင့္ စိုက္တဲ့ေနရာမွာ သီးႏွံကို တစ္မ်ိဳးတည္း မစိုက္ဘဲနဲ႔ သီးႏွံစုံစိုက္ေစခ်င္တာ။ သီးႏွံစုံစိုက္ေတာ့မွ ထြက္လာတဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ရယ္၊ အဝါေရာင္ရယ္ အနီေရာင္ရယ္၊ အစိမ္းေရာင္ရယ္၊ ၿပီးလို႔ရွိရင္ အရြက္စားတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရယ္၊ အသီးစားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရယ္။ ၿပီးရင္ အပြင့္စားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရယ္၊ အျမစ္ဆိုတဲ့ Root ကိုစားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ရယ္။ ဒီလိုမ်ိဳးေတြကို စုံေအာင္စားေတာ့မွ အာဟာရက ျပည့္ဝမွာ။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ ဒါေပမဲ့ သီးႏွံေတြကို စိုက္ပ်ိဳးတဲ့အခါမွာ ပိုးသတ္ေဆးကိုအလြန္ အကၽြံမသုံးသင့္ဘူးလို႔ ခုလိုဆက္ေျပာပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳ။ ။ အစကတည္းကမွ ဝင္ေငြကလည္းနည္းတဲ့ေတာင္သူ၊ ၿပီးလို႔ရွိရင္ အျမတ္အစြန္းကလည္း နည္းပါေပ့၊ အဲ့ေတာ့ကုိယ့္ရဲ႕ထြက္ကုန္ကို ဘယ္သူမွမဆုံးရႈံးခ်င္ တဲ့အတြက္ ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ ေပါင္းသတ္ေဆးေတြ၊ က်န္တဲ့ အာဟာရတိုးေဆးေတြကို ႀကိဳက္သလို လက္လြတ္စပယ္သုံးခ်လိုက္တဲ့အခါက်ေတာ့ ေနာက္ဆုံးဘယ္မွာသြား ထိခိုက္လဲဆိုေတာ့ စားသုံးတဲ့ သူတို႔မိသားစုမွာလည္းထိခိုက္တယ္။ စားသုံးသူေတြ အေပၚမွာလည္း ပိုးသတ္ေဆးရဲ႕ ၾကြင္းက်န္ Effect ေတြက ထိခိုက္တယ္။ ဒီအသီးအႏွံေတြကို ပိုးသတ္ေဆး အႏၱရာယ္ကေနၿပီးေတာ့ ေၾကာက္လို႔ဆိုၿပီးေတာ့ မစားေတာ့ဘူးဆိုရင္Vitamin ေတြ၊ Mineral ေတြဆုံးရႈံးၿပီးေတာ့ ခႏာကိုယ္ႀကီးက ခ်ိဳ႕တဲ့လာမယ္။ အဲ့ေတာ့ရွာရမည့္နည္းလမ္းက ဘာလဲဆိုရင္ စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ေတာင္သူ အဆင့္ကလည္း ေျမျပင္ရာကေနဆက္ၿပီးေတာ့ သုံးသင့္သုံးထိုက္တဲ့ဟာေတာ့ သုံးသင့္တယ္။ အဲ့ထက္လိုတာထက္ ပိုမသုံးနဲ႕။ ဒါဆိုရင္စားသုံးသူကို မပ်က္စီးေစဘူး။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ သီးႏွံေတြကို အိမ္မွာပဲ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းျဖင့္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရကို ျပည့္စုံေအာင္ရရွိႏိုင္တယ္လို႔ ေျမာင္ၿမိဳ႕နယ္မွာ အဖြဲ႕အစည္း-လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုေတသနအဖြဲ႕ကေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ ရပ္ရြာအေျချပဳ လူမႈကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္မႈ နမူနာစီမံကိန္းမွ စီမံကိန္းမန္ေနဂ်ာ ေဒၚအိအိသူက ခုလို ဆိုပါတယ္။
အိိအိသူ။ ။ ကၽြန္မတို႔က Home Gardening လို႔ေျပာတဲ့ အိမ္တြင္းစိုက္ ပ်ိဳးဖို႔ရာကိစၥေပါ့ေနာ္၊ ကုိယ့္ရဲ႕ အိမ္ၿခံေလးမွာ ႏိုင္သေလာက္ အသီးအရြက္ကေလး စိုက္ပ်ိဳးဖို႔ရာအတြက္ကို ကၽြန္မတို႔ အႀကံဥာဏ္ေပးတာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။ ကေလးကို ငါးမုန္႔ေၾကာ္ ၁၀၀ တန္ အထုပ္ကို ေခ်ၿပီးေတာ့ ေကၽြးမဲ့အစား ၾကက္ဥတစ္လုံးကို ျပဳတ္ေကၽြးမယ္ဆိုရင္ ဒါ ပထမတန္းစား အသားဓာတ္ရမယ္။ အဲ့ေတာ့ ဒုတိယတန္းစား အသားဓာတ္ကေတာ့ ကိုယ့္အိမ္မွာ အၿမဲတမ္းရွိတဲ့ ပဲ ျပဳတ္လိုက္ရင္ ရပါၿပီ။ အဲ့ေတာ့ အသီးအရြက္ဆိုလုိ႔ရွိရင္ ကို္ယ့္အိမ္မွာ ဘူးစင္ေထာင္ထားမယ္။ ကန္စြန္းရြက္ကေလး စိုက္ထားမယ္ဆိုရင္ သို႔မဟုတ္ အၿမဲတမ္းရႏိုင္တဲ့ ေရႊဖယုံသီးလုိ အသီးမ်ိဳး ထားထားတယ္ဆုိရင္ ဒါ အသီးအရြက္အေနနဲ႔ ျပည့္စုံပါၿပီ။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ သီးႏွံေတြက အာဟာရျပည့္ဝတဲ့သီးႏွံေတြျဖစ္ေပမဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပုံမမွန္ကန္ရင္ အာဟာရျပည့္ဝစြာရရွိမွာမဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အာဟာရျပည့္ဝတဲ့အစားအစာကိုရရွိဖို႔ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ျခင္းက အေရးပါတယ္လို႔ Cornell တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳက ခုလိုရွင္းျပပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳ။ ။ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာမွာ သန္႔ရွင္းစြာေဆးေၾကာရမယ္။ ၿပီးလို႔ရွိရင္ အႏူးလြန္သြားေအာင္ မခ်က္ရဘူး၊ အဲ့ေတာ့မွ ကိုယ္စားသုံးတဲ့ အသီးအႏွံ အသားငါးေတြမွာရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ကို အျပည့္အဝရရွိမယ္။ အဲ့လိုျပည့္ေတာ့မွ ကိုယ့္တစ္အိမ္လုံးမွာရွိတဲ့ မိသားစုဝင္အားလုံးရဲ႕ ခႏာကိုယ္ရပ္တည္မႈအတြက္ လိုအပ္ ေနတဲ့ အာဟာရဓာတ္တြအကုန္လုံးရရွိၿပီးေတာ့ ခႏာကိုယ္ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ႏိုင္မယ္။ ဦးေႏွာက္လည္ပတ္မႈေကာင္းမယ္။ ခႏာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ဖြဲ႕စည္းမႈေတြအားလုံးက ပုံမွန္လည္ပတ္ေနတဲ့အတြက္ လူကက်န္းမာေရးေကာင္းမယ္။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ ဒါ့အျပင္ ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳက သြားေရစာကိုလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္စားသင့္တယ္လို႔ ထပ္ေျပာပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မာခ်ိဳ။ ။ သြားေရစာေလးေတြ စားသုံးတဲ့ေနရာမွာလည္း လြယ္လြယ္နဲ႔ရေနတဲ့Biscuit ေတြ၊ ကိတ္မုန္႔ေတြ၊ Chocolate ေတြ၊ Popcorn ေတြစားေနမည့္အစား ကိုယ့္မွာရွိေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လုံး၊ သရက္သီးတစ္လံုး၊ နာနတ္သီးတစ္စိတ္၊ ၿပီးလို႔ရွိရင္ ကိုယ့္ေဒသထြက္တဲ့ထြက္ကုန္ေတြျဖစ္တဲ့ အသီးေတြ အႏွံေတြ ဒါေတြအကုန္လုံးကို Dry လုပ္ထားမယ္၊ ဒါေတြနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ သြားေရစာမုန္႔ေလးေတြ၊ ဒါမ်ိဳးေလးေတြ စားမယ္ဆိုလို႕ရွိရင္၊ ေစ်းႏႈန္းအားျဖင့္လည္း ခ်ိဳးသာမယ္၊ ေဒသကထြက္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တယ္။ လတ္လည္း လတ္ဆတ္တယ္။ စားသုံးတဲ့ အစားအစာတိုင္း အစားအစာတိုင္းမွာ အသီးနဲ႔အရြက္နဲ႔ ပဲမ်ိဳးစုံဆိုတာကို ပါႏိုင္သမွ်ပါေအာင္ထည့္သြင္းစားမယ္ဆိုရင္ လူေတြက်န္းမာေရးရလဒ္ေကာင္းေတြရရွိမွာပါ။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ ဒီလိုအာဟာရေတြကိုမွ်တေအာင္ စားသုံတတ္ဖို႔ ေျမာင္ၿမိဳ႕နယ္မွာ ရွိတဲ့ ေက်းလက္ျပည္သူေတြကို အဖြဲ႕အစည္း-လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုေတသနအဖြဲ႕က ပို႔ခ်ေပးေနတဲ့ အာဟာရသင္တန္းကို သြားေရာက္ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ ဒီသင္တန္းမွာ တက္ေရာက္ေနတဲ့ သင္တန္းသူ ေဒၚမာလာေအာင္က အာဟာရမွ်တစြာ စားတတ္လာတဲ့အေၾကာင္း ခုလိုေျပာပါတယ္။
(သင္တန္းသံ)
မာလာေအာင္။ ။ သင္တန္းမတက္ခင္တုန္းကေတာ့ ေတာသူေတာင္သားဆိုေတာ့ အ့ဲလိုမ်ိဳး အာဟာရနဲ႔ ပတ္သက္တာေတာ့ ဘာမွ နားမလည္ခဲ့ဘူးရွင့္၊ အခု သင္တန္း တက္ၿပီးေတာ့ ဟုိ မိခင္ေကာ၊ ကေလးေကာ အစာအုပ္စု (၃) စုလုံး ပါဝင္ေအာင္စားဖို႔ သိရွိနားလည္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီ အစာအုပ္စုကို ပုံမွန္ ေန႔တိုင္း စားျဖစ္ပါတယ္။
ေကသြယ္ဝင္း။ ။ သင္တန္းသူ ေဒၚျမတ္ေလးႏြယ္က အာဟာရရွိတဲ့ အစားအစာေတြကို ဘယ္လိုရရွိတယ္ဆိုတာ ခုလိုေျပာျပပါတယ္။
ျမတ္ေလးႏြယ္။ ။ အာဟာရျပည့္ဝတဲ့ အစားအစာေတြကို ဘယ္လိုရရွိလဲဆိုေတာ့ ကၽြန္မတို႔ဆီက ေတာဆိုေတာ့ တခ်ိဳ႕ ဘူးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ငရုတ္သီး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ကၽြန္မတို႔ရြာက စိုက္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ က်န္တ့ဲ သည့္ျပင္မရႏိုင္တဲ့ ဟာေတြက်ေတာ့ အေရွ႕ဘက္ကၽြန္းေပၚကေနၿပီးေတာ့ တျခားရြာေန သူတုိ႔လည္းျခံစိုက္တာေပါ့၊ အ့ဲလိုစိုက္တဲ့ဆီကေန ကၽြန္မတို႔ဆီကို လာေရာင္းေတာ့ သူတို႔ကေနတစ္ဆင့္ ဝယ္စားတယ္ရွင့္။ အဲ့ဒီ အာဟာရရွိမွန္းေတာ့ သိတယ္၊ ကၽြန္မတို႔ အနီးပတ္ဝန္းက်င္မွာ မရဘူးဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္မတို႔က ေျမာင္သြားၿပီး ဝယ္တယ္၊ ၿပီးေတာ့ ကၽြန္မတို႔က ဒီဘက္ မုံရြာဆိုရင္လည္း ခဏခဏသြားျဖစ္တယ္။ မုံရြာ၊ ေျမာင္တုိ႔၊ မႏၱေလးတို႔သြားလို႔ရွိရွင္ ကၽြန္မတို႔ ဝယ္လာတယ္။ အဲ့လို ၿမိဳ႕တက္တဲ့အခ်ိန္ မွာဝယ္လာပါတယ္။ ကိုယ့္မွာရွိတဲ့ ဝင္ေငြေလးနဲ႔ကိုမွ စားတတ္သြားတာေပ့ါ။ လတ္လည္းလတ္ဆတ္ရမယ္၊ အကုန္အက်လည္းသက္သာရမယ္၊ အာဟာရလည္းရွိရမယ္။ ကိုယ့္အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္တတ္သြားတာေပါ့။
(Presenter)။ ။စားနပ္ရိကၡာဖူလံုေရး၊ သားစဥ္ေျမးဆက္ေပးအစီအစဥ္ကို ျပန္ၾကားေရး ၀န္ၾကီးဌာန UNESCO နဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရးနဲ႔ ဆည္ေျမာင္း၀န္ၾကီး ဌာနတို႔က ပူးေပါင္း ေဆာင္ရြက္ၿပီး ျမန္မာ့အသံနဲ႔ Australia ABC ႏိုင္ငံတကာဖြံ႔ၿဖိဳးေရး ဌာနတို႔က စီစဥ္ထုတ္လႊင့္လိုက္ တာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအစီအစဥ္ကို အသက္ေမြး၀မ္း ေၾကာင္းမႈနဲ႔ စားနပ္ရိကၡာဖူလံုေရးရန္ပံုေငြအဖြဲ႔ Lift Fund က အဓိကကူညီပံ့ပိုးတာ ျဖစ္ပါတယ္ ခင္ဗ်ာ။
                                  kosoeit.blogspot.com

No comments:

Post a Comment