
Subcategory:
“တမာထမ္းပိုး ၊ မန္က်ည္းလက္ညွဳိး "ဆုိတဲ့
ပံုခုိင္း အတုိင္း မန္က်ည္းပင္ ကိုေတာ့ ျမန္မာ လူမ်ိဳးတုိင္း ကေလး မွ အစ ၊
လူၾကီး အဆံုး အားလံုးသိၾကပါလိမ့္မည္။ အညာေဒသက ျမိဳ႕ ရြာ
ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အိမ္တုိင္း အိမ္တုိင္းမွာ သစ္ပင္ မ်ိဳးစံု ရွိၾကပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ေတာ့ တမာ ပင္ နဲ႕ မန္က်ည္းပင္က ေတာ့ အေပါဆံုးေပါ့...။
ယခု စာေရးသူ ေျပာျပခ်င္တာက မန္က်ည္းပင္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုမ်ားထဲမွ မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္နည္း အေၾကာင္းကို ကြ်န္မသိသေလာက္ ေဖာ္ျပေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္နည္းသည္
အလြန္လြယ္ကူ ရိုးရွင္းေသာ ျပဳလုပ္နည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
(က) မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ၅၀ က်ပ္သား
(ခ) ထန္းညက္ - ၅၀ က်ပ္သား
(ဂ) ဆား - အနည္းငယ္
(ဃ) ဂ်ဳံမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃-၄ ဇြန္း
(င) သၾကား - ၁၀ က်ပ္သားခန္႔

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ မန္က်ည္းသီးမွည့္အား အေစ့မ်ားနွင့္ အမွ်င္မ်ားလည္း ဖယ္ထုတ္ပါ။ ထို့ေနာက္ အသားမ်ားကို အႏွစ္နီးပါး ရေအာင္ နုပ္နုပ္စဥ္းပါ။
၂။ ထန္းလ်က္အားလည္း ႏုပ္နုပ္စဥ္းပါ။ ေၾကညက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ။
၃။ နုပ္နုပ္စဥ္းထားေသာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ ထန္လ်က္ကို ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ေရာနယ္ပါ။ နယ္ေနစဥ္ အတြင္း အစိုျပန္လာလွ်င္ ဂ်ဳံမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းကို ထည့္ကာနယ္ပါ။
၄။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ ထန္းညက္ကို သမေအာင္ေရာနယ္ပါ။ အစိုျပန္ျခင္း ကင္းသည္အထိ ဂ်ဳံမႈန္႔ထည့္လိုက္ နယ္လိုက္ျပဳလုပ္ရပါမည္။
၅။ အစိုဓာတ္ နည္းပါးလာၿပီ ဆိုပါက အေနေတာ္ အလံုးကေလးမ်ားလံုးကာ သၾကားမ်ားႏွင့္ ကပ္ပါ။ ဤတြင္ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင္ ့ၿပီးစီးပါၿပီ။
ထို႔ေနာက္ ေလလံုေသာ ပုလင္းတြင္ ထည့္၍ စားသံုးႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ မိမိ ကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္ၿပီး သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ မန္က်ည္းေတာ္ဖီကို ထမင္းစားၿပီး အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ သံုးေဆာင္ကာ “ဝမ္းတစ္လံုးေေကာင္း ေခါင္းမခဲ” ဆိုသည့္အတိုင္း က်န္းမာသုခကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကၿပီး အိမ္တြင္းစီးပြားျဖစ္လည္း ထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါသည္။
ခ်စ္မဝ
ယခု စာေရးသူ ေျပာျပခ်င္တာက မန္က်ည္းပင္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုမ်ားထဲမွ မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္နည္း အေၾကာင္းကို ကြ်န္မသိသေလာက္ ေဖာ္ျပေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္နည္းသည္
အလြန္လြယ္ကူ ရိုးရွင္းေသာ ျပဳလုပ္နည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
မန္က်ည္းေတာ္ဖီ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
(က) မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ၅၀ က်ပ္သား
(ခ) ထန္းညက္ - ၅၀ က်ပ္သား
(ဂ) ဆား - အနည္းငယ္
(ဃ) ဂ်ဳံမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃-၄ ဇြန္း
(င) သၾကား - ၁၀ က်ပ္သားခန္႔

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ မန္က်ည္းသီးမွည့္အား အေစ့မ်ားနွင့္ အမွ်င္မ်ားလည္း ဖယ္ထုတ္ပါ။ ထို့ေနာက္ အသားမ်ားကို အႏွစ္နီးပါး ရေအာင္ နုပ္နုပ္စဥ္းပါ။
၂။ ထန္းလ်က္အားလည္း ႏုပ္နုပ္စဥ္းပါ။ ေၾကညက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ။
၃။ နုပ္နုပ္စဥ္းထားေသာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ ထန္လ်က္ကို ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ေရာနယ္ပါ။ နယ္ေနစဥ္ အတြင္း အစိုျပန္လာလွ်င္ ဂ်ဳံမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းကို ထည့္ကာနယ္ပါ။
၄။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ႏွင့္ ထန္းညက္ကို သမေအာင္ေရာနယ္ပါ။ အစိုျပန္ျခင္း ကင္းသည္အထိ ဂ်ဳံမႈန္႔ထည့္လိုက္ နယ္လိုက္ျပဳလုပ္ရပါမည္။
၅။ အစိုဓာတ္ နည္းပါးလာၿပီ ဆိုပါက အေနေတာ္ အလံုးကေလးမ်ားလံုးကာ သၾကားမ်ားႏွင့္ ကပ္ပါ။ ဤတြင္ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင္ ့ၿပီးစီးပါၿပီ။
ထို႔ေနာက္ ေလလံုေသာ ပုလင္းတြင္ ထည့္၍ စားသံုးႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ မိမိ ကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္ၿပီး သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ မန္က်ည္းေတာ္ဖီကို ထမင္းစားၿပီး အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ သံုးေဆာင္ကာ “ဝမ္းတစ္လံုးေေကာင္း ေခါင္းမခဲ” ဆိုသည့္အတိုင္း က်န္းမာသုခကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကၿပီး အိမ္တြင္းစီးပြားျဖစ္လည္း ထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါသည္။
ခ်စ္မဝ
No comments:
Post a Comment