Friday, April 6, 2018

စားသုံးမႈပုံစံအသစ္နဲ႔ နဂါးေမာက္သီး




နဂါးေမာက္သီးအသင့္စား အထားခံျပားေလးမ်ားလုပ္နည္း
နဂါးေမာက္သီးဆိုတာက
ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ ဘီ အထူးသျဖင့္ ဗိုက္တာမင္ ဘီဝမ္း၊ သတၱဳဓါတ္ေတြ အထူးသျဖင့္ေတာ့ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ သံဓါတ္နဲ႔ မီးစုန္းဓါတ္ေတြ၊ အမွ်င္ဓါတ္၊ ကိုလက္စထေရာျဖစ္ေပၚမႈကို အားမေပးေသာအဆီမ်ား အထူးသျဖင့္ အိုမီဂါ (၃) နဲ႔ အိုမီဂါ (၆) လိုမ်ိဳး အဆီေတြက အေစ့မဲမဲေလးေတြထဲမွာ ပါတယ္။
Lycopene လိုမ်ိဳး အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ပစၥည္း နဲ႔ Anthocyanins ကဲ့သို႔

ဆန္ၾကာဇံ ဘယ္လိုလုပ္သလဲ?




စပါးကို ႀကိတ္ခြဲလိုက္သည့္အခါ မက်ိဳးမေၾကေသာ ဆန္သားႏွင့္ က်ိဳးေၾကေသာ ဆန္ကြဲမ်ားကို ရရွိပါသည္။ ဆန္ကြဲႀကီးမ်ားကို အစားအစာမ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အသုံးျပဳၾကၿပီး ဆန္ကြဲေသး၊ ဆန္ကြဲႏုပ္မ်ားကို တိရစာၦန္အစားအစာအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကပါသည္။ ေဘးထြက္ပစၥည္းျဖစ္သည့္ ဆန္ကြဲကို အေျခခံ အစားအစာမ်ား၊ အရက္ စသည္တို႔ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အသုံးျပဳၾကပါသည္။ ဆန္ကြဲမွ ထုတ္လုပ္သည့္ စားစရာပစၥည္မ်ားအနက္ ဆန္ၾကာဇံသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ မုန္႔ဟင္း ခါးၿပီးလွ်င္ လူသိအမ်ားဆုံးျဖစ္ပါသည္။
စင္စစ္ ဆန္ၾကာဇံ၊ ပဲၾကာဇံႆည္ ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာ မဟုတ္ပါ။ ၁၉၃၀ ျပည့္ႏွစ္ဝန္းက်င္ တြင္ တ႐ုတ္အမ်ိဳးသားမ်ားမွတစ္ဆင့္ ထုတ္လုပ္မႈနည္းပညာ ကူးေျပာင္းေရာက္ရွိလာျခင္း ျဖစ္ ပါသည္။ သား၊

ပဲႏို႔ရည္၊ ပဲျပား ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္မယ္




ပဲပုပ္ကို အသုံးျပဳၿပီးေတာ့ ပဲႏို႔ရည္ႏွင့္ ပဲျပားျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။ ေဈးကြက္မွာ ေတြ႕ေနရတဲ့ ပဲႏို႔ရည္ေတြ ပဲျပားေတြရွိေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္တဲ့အရာေလာက္ေတာ့ သန္႔ရွင္းသပ္ရပ္မႈ႕၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈ႕အတြက္ အာမခံခ်က္ေပးႏိုင္ရဲ႕လား စဥ္းစားရပါမယ္။ အိမ္ရွင္မမ်ား သိတဲ့ အတိုင္း ပဲျပား၊ မုန္႔ဖတ္ စတာေတြမွာ တာရွည္ခံေအာင္ ေဖာ္မလင္သုံးထားတာေတြ ေတြ႕ရတဲ့အတြက္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲ ေရးဦးစီးဌာန (FDA) ကလည္းေရွာင္တခင္ ဝင္ေရာက္စစ္ေဆးမႈ႕ ေတြရွိေနတာကိုလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။ ပဲႏို႔ရည္နဲ႔ ပဲျပားဟာဆိုရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီး လူႀကီး လူငယ္မေ႐ြး ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္တဲ့ အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုေတာ့....က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီး

သီဟိုလ္သီး ဝိုင္ ဘယ္လိုလုပ္ၾကမလဲ - (How to Make Cashew Wine)




သီးဟိုလ္ေစ့ဟာဆိုရင္ ခ်ိဳစိမ့္ေမြးၿပီးေတာ့ သီဟိုလ္သီးဟာဆိုရင္ ႏူးညံ့ၿပီးအရသာရွိလွတဲ့ အသီးတစ္ခုလဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ကဲ..... ခုကေတာ့ သီဟိုလ္သီးႏွင့္ ဝိုင္ျပဳလုပ္လို႔ ရတဲ့ နည္းလမ္းေလးေတြကို ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္
ျပဳလုပ္နည္း (၁)
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
လတ္ဆတ္ေသာသီဟိုလ္သီး - ၁ ကီလိုဂရမ္ ( ၆၂က်ပ္သား) 
သၾကား - ၆ က်ပ္သား
တေစး (yeast) - ၁/၂  လဘက္ရည္ဇြန္း
ၾကက္ဥ အကာ - ၁/၄  လဘက္ရည္ခြက္
ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္

ယမ္းစိမ္းေျမၾသဇာႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳးေရး အပိုင္း (2)



(င) ယမ္းစိမ္းေျမၾသဇာနဲ႔ သီးႏွံပင္ ေရအသုံးခ်စြမ္းရည္
 
• ယမ္းစိမ္းေျမၾသဇာထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္အာဟာရဟာ အမိုနီယမ္ေျမၾသဇာမ်ားမွာပါတဲ့ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓါတ္နဲ႔ ဓါတုဖြဲ႕စည္းပုံ (Chemical structure) မတူညီပါ။ ယမ္းစိမ္းႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဟာ သီးႏွံပင္ရဲ႕ ေရအသုံးခ်စြမ္းရည္ကို 100 % ပိုမိုေကာင္းေစပါတယ္။ 
 
• ဒါအျပင္ ယမ္းစိမ္းမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ေၾကာင့္ သီးႏွံပင္မွ ေရဓါတ္ဆုံးရႈံးမႈ႕ကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ အပင္မွာပါတဲ့ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ားရဲ႕ ေလရႈေပါက္ (Stoma)

ယမ္းစိမ္းေျမၾသဇာႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳးေရး အပိုင္း (၁)




ေတာင္သူဦးႀကီးမ်ား သိထားၿပီးႏွင့္သည့္အတိုင္း ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ (N)၊ ေဖာ့စဖိတ္(P) နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္(K) တို႔ဟာ အပင္အတြက္ အေရးႀကီးဆုံးေသာ အမ်ားလို အာဟာရဓါတ္မ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ယမ္းစိမ္းမႈန႔္သည္လည္း အဓိက အမ်ားလိုအာဟာရဓါတ္ျဖစ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ရင္းျမစ္ တစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လိုအပ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ပမာဏကို အပင္မွ အျပည့္အဝစုပ္ယူႏိုင္မွသာလွ်င္ အပင္ရဲ႕ က်န္းမာေရးနဲ႔ အသီးအပြင့္မ်ား ႀကီးထြားေအာင္ျမင္ႏိုင္ပါတယ္။ အပင္ရဲ႕ ေရစုပ္ယူႏိုင္စြမ္းနဲ႔ ပင္ေငြ႕ပ်ံျခင္းျဖစ္စဥ္မ်ားကိုလည္း အဓိက ထိန္းညႇိေပးတဲ့ဇာတ္လိုက္ေက်ာ္ျဖစ္တာမို႔ အပင္ဆဲလ္မ်ားနဲ႔

မွည့္ေဆး၊ တို႔ေဆး မသုံးေရး ဝိုင္းဝန္းကူညီ ေဆာင္႐ြက္ေပး




အဆင့္အတန္းခြဲျခားသတ္မွတ္ျခင္း
အတန္းဝင္ သရက္သီးမ်ားသည္ အရည္အေသြးအေကာင္းဆုံး ျဖစ္သည္။ သရက္အမ်ိဳးအစားအလိုက္ ရွိရမည့္ ဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ျပည့္စုံမႈရွိရမည္။ အျပစ္အနာအဆာ ကင္းရမည္။ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္အေနျဖင့္ အေပၚယံမွ်သာ ျဖစ္ေသာ အလြန္ေသးငယ္ေသာ အနာအဆာမ်ား ရွိႏိုင္သည္။ ယင္းတို႔သည္ အသီး၏ ေယဘုယ်သြင္ျပင္၊ လကၡဏာ၊ အရည္အေသြး၊ ၾကာရွည္ခံအရည္အေသြးႏွင့္ ထုပ္ပိုးမႈအတြင္းတည္ရွိေနမႈတို႔အေပၚ ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ စီမံေဆာင္႐ြက္ ထားရွိရမည္။ သရက္သီးမ်ားကို