Monday, June 4, 2018

ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ျပဳလုပ္နည္း






သဘာဝ ဂ်င္းတေဆး (How to make Ginger Mead in English CLICK HERE)
စာဖတ္သူေတြ စိတ္ဝင္စားေစမယ့္ ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ျပဳလုပ္နည္းေလး တင္ျပေပးထားပါတယ္။ လုပ္ရတာလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိေစပါလိမ့္မယ္။ အရက္ဆိုၿပီးေတာ့ အရမ္းႀကီးေတာ့ ေၾကာက္မသြားပါနဲ႔ေနာ္။ ဝိုင္ပံုစံမ်ိဳးပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ MEAD ဆိုတာက ဘာသာျပန္ေတာ့ ပ်ားရည္နဲ႔ ျပဳုလုပ္အရက္ဆိုၿပီး ေတြ႕လို႔ အခုလို ဘာသာျပန္လိုက္ရတာပါ။
  • ဂ်င္းတက္ကို ေရမေဆးဘဲ ပါးပါးေလးေတြ လွီးလိုက္ပါ။
  • လွီးထားတဲ့ ဂ်င္း (၄-၅) ခုကို ပုလင္းတစ္လံုးထဲ ထည့္လိုက္ပါ။
  • သၾကားတစ္ဇြန္းကို သၾကားရည္ေဖ်ာ္ရန္ ခြက္ထဲထည့္ၿပီး ေရေႏြးေလာင္းထည့္ပါ။
  • သၾကားရည္ကို ဂ်င္းထည့္ထားတဲ့ ပုလင္းထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
  • ပုလင္းကို ဖံုးအုပ္ၿပီး ၂၄ နာရီထည့္လိုက္ပါက သဘာဝဂ်င္းတေဆး ရရွိမည္ ျဖစ္ပါသည္။
ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ရွန္ပိန္တေဆး (ႏွစ္သက္ရာ တေဆးအသံုးျပဳႏိုင္သည္)
  • ပ်ားရည္ (တစ္လီတာေဖ်ာ္ရန္အတြက္ ၃၀၀ မီလီလီတာ ခန္႔ (သံုးပံုတစ္ပံု) )
  • သၾကားရည္
  • ဂ်င္းျပဳပ္ရည္
ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္
1. သၾကားအနည္းငယ္ကို ေရေႏြးထည့္ထားေသာ ခြက္ထဲသုိ႔ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ (သၾကားရည္ ေဖ်ာ္ရန္)
2. သၾကားေတြ အရည္ေပ်ာ္သြားတဲ့ေနာက္မွာ ေရေအးအနည္းငယ္ေရာေပးပါ။ သၾကားရည္ကို အရမ္းမပူေစရန္ သတိထားရမည္။ အရမ္းပူပါက တေဆးမ်ား ရွင္သန္ႏိုင္စြမ္း မရွိႏိုင္ေတာ့ပါ။
3. ရွန္ပိန္တေဆးကို သၾကားရည္ထဲ ထည့္ေပးပါ။ (အခ်ိဳးအစား အဓိကမက်ပါ)

4. လွီးစိတ္ထားတဲ့ ဂ်င္း ၁၀ က်ပ္သားခန္႔ကို (သင့္စိတ္ႀကိဳက္ ပိုထည့္ႏိုင္သည္) ေရ (၃) လီတာ ျဖင့္ ၂၀ - ၂၅ မိနစ္ခန္႔ မီးဖိုေပၚတြင္ ႀကိဳေပးပါ။

5. လီတာပုလင္း (ဖန္ပုလင္း ထူထူက ပိုေကာင္းသည္) ၏ သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔ထိ ပ်ားရည္ထည့္ေပးပါ။

6. တေဆးေရာထည့္ထားေသာ သၾကားရည္ကုိ ပ်ားရည္ပုလင္းထဲ ျဖည္းညွင္းစြာထည့္ပါ။

7. ဂ်င္းျပဳပ္ရည္ ပြက္လာပါက အပူေလ်ာ့က်ေစရန္ ေရေအးေလာင္းထည့္ပါ။ (တေဆးမ်ား ေကာင္းစြာ ရွင္သန္ႏိုင္ရန္)

8. ဂ်င္းျပဳပ္ရည္ကို ပ်ားရည္ထည့္ထားေသာ ဖန္ပုလင္း၏ လည္ပင္းရစ္ထိ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ (တေဆးေနရာႏွင့္ တေဆးမ်ား အသက္ရႈႏုိင္ရန္ ေနရာခ်န္ေပးပါ)

9. ပ်ားရည္ႏွင့္ ဂ်င္းျပဳပ္ရည္တို႔ ေရာသြားေစရန္ ပုလင္းကို လႈပ္ေပးပါ။ ဂ်င္းဖတ္မ်ား ထည့္လိုပါက ထည့္ႏိုင္ပါသည္။

10. ပံုတြင္ျပထားသည့္ အဝင္ေလပိတ္သည့္ ဗူးဆို႔ ( one way valve) ျဖင့္ ပိတ္ေပးပါ။ ထိုဗူးဆို႔ မရွိပါက ပူေပါင္းျဖင့္ ပိတ္ႏိုင္သည္။ ပူေပါင္းထဲမွ အျပင္သို႔ ေလမ်ားထြက္ႏုိင္ရန္ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ားကို ေဖာက္ထားေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ပုလင္းလည္ပင္းတြင္ ပူေပါင္းၿမဲေနေစရန္ သားေရပင္ျဖင့္ စည္းထားေပးပါ။

သိမွတ္ဖြယ္ရာမ်ား
  • သဘာဝတေဆးျပဳလုပ္တဲ့အခါ ဂ်င္း (အသီး - အသီး ဝိုင္လုပ္လိုပါက) ကို ေရမေဆးပါႏွင့္။ ေရေဆးလိုက္ပါက ဘက္တီးရီးယားမ်ားနည္းၿပီး တေဆးေကာင္းေကာင္းရရန္ မေသခ်ာေတာ့ပါ)
  • သၾကားအစား ပ်ားရည္ကို အသံုးျပဳသင့္သည္။ ပ်ားရည္ က မလိုလားအပ္တဲ့ မိႈေတြေပါက္ေရာက္မႈ ကို ကာကြယ္ေပးၿပီး လူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
  • ပ်ားရည္ ၁ လီတာကို ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ၃ ပုလင္း ျပဳလုပ္ႏုိင္တယ္။
  • သဘာဝ တေဆးက ျပဳလုပ္ထားတဲ့ တေဆးထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဂ်င္းပ်ားရည္ အရက္အတြက္ သဘာဝ ဂ်င္းတေဆးကို အသံုးျပဳပါ။ ငွက္ေပ်ာပ်ားရည္ အရက္အတြက္ သဘာဝ ငွက္ေပ်ာ္တေဆးကို အသံုးျပဳပါ။ အနံ႕အရသာ ပိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
  • သဘာဝ တေဆးကို သံုးပါက ၃-၄ ပတ္ၾကာလွ်င္ စတင္ေသာက္သံုးလို႔ရၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ တေဆးသံုးက ၂ ပတ္သာ ေစာင့္စရာလိုပါတယ္။
  • အဝင္ေလပိတ္ေပးသည့္ ဗူးဆို႔ မရွိပါက ပူေပါင္းကို အသံုးျပဳၿပီး တေဆး အသက္ရႈႏုိင္ရန္ႏွင့္ အျပင္ေလ အထဲသို႔ မဝင္ေအာင္ ပိတ္ထားေပးပါ။ အျပင္ေလအထဲကို ဝင္လာပါက မေကာင္းသည့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါသည္။

ရာဘာပူေပါင္းမရွိေတာ့လို႔ ပလပ္စတတ္ကို ပုလင္းဝနဲ႔ ကိုက္ညီေအာင္ လုပ္ၿပီး စြပ္ထားတာပါ။ ပုလင္းဖံုးနဲ႔ ပိတ္ထားမယ္ဆိုရင္ အဖံုးဖြင့္ေပးဖို႔ ေမ့ၿပီး ေလအားနဲ႔ ကြဲသြားတတ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment