
ဓနိပင္သည္
ပင္လယ္ေရငန္ေရာက္ေသာ ဒီေရေတာမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းေသာ အပင္ျဖစ္သည္။
ဓနိပင္ကို ယခုအခါ ဓနိပင္မွ စားေသာက္ကုန္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို
ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိၾကသည္။
ဓနိခက္မ်ားၾကားမွ ထြက္ျပဴစ ဓနိပန္းတံကို ဟင္းလက္သုပ္အျဖစ္
စားသုံးၾကသည္။ ျပဳလုပ္ပုံမွာ ထြက္ျပဴစ (၁)ေပ အ႐ြယ္ ဓနိပန္းတံမ်ားကို
အေပၚခြံခြာ၍ အတြင္းအသားႏုကို တစ္လက္မခြဲ (သို႔) ႏွစ္လက္မ အ႐ြယ္ပိုင္းျဖတ္ကာ
ဆားစိမ္၍ အဖန္ရည္မ်ား ထြက္သြားရန္ ေရေႏြးတြင္ ျပဳတ္ကာ အရည္ညႇစ္ထုတ္၍
လက္သုပ္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသုံးၾကသည္။ ၾကာရွည္ထားသိုရန္ ဆား (၁) ညစိမ္
ေရစင္စင္ေဆး၍ (၂)