Wednesday, August 15, 2018

ကြမ္းရြက္ ၏ပင္ကုိယ္အစြမ္းမ်ား


ကြမ္းရြက္ ညွစ္၍ ရေသာ သတၱဳႏွင့္ ဂ်င္းျပဳတ္ရည္၊ ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ တုိက္ေကၽြးပါက
ပန္းနာ ရင္က်ပ္၊ ရင္ေအာင့္ ရင္ကယ္၊ ၾကက္ညွာ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၏။

ကေလးမ်ား ေလပြျခင္း၊ အစာ မေၾကျဖစ္ျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ ဖ်ာ...းနာျခင္းမ်ား၌ ကြမ္းရြက္ သတၱဳရည္ႏွင့္ ပ်ားရည္မ်ား ေရာ၍ တုိက္ေကၽြးလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ႏုိင္၏။


ကြမ္းသီး ေသြး၍လိမ္းေပးေစျခင္းျဖင့္မီးေလာင္အမာရြတ္ ေပ်ာက္ကင္း


မီးေလာင္, အပူေလာင္, ဆီပူေလာင္သူမ်ားအား ႀကံဳေတြ႔ခဲ့ရပါက ခရုသင္းကဲ့သို႔ အျဖဴကြက္ႏွင့္ အပူေလာင္အမာရြတ္က်န္မေနရစ္ဘဲနဂိုအသားအေရေရာင္ကဲ့သို႔ ျပန္လည္ျဖစ္ေစရန္  (အနာသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းစမွစ၍)  ကြမ္းသီးအား ေက်ာက္ပ်ဥ္တြင္ ေသြး၍ရရွိေသာကြမ္းသီးအရည္အား ေန႔စဥ္ မႀကာခဏ အနည္းဆံုး တေန႔(၃)ႀကိမ္ထက္မနည္း

ကြမ္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


ကြမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက ကယ္လ္စီယမ္၊ ကာ႐ိုတင္း၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ သိုင္ယာမင္းနဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈေတြအရ ကြမ္းရြက္မွာ တန္နင္၊ သၾကား၊ မရွိမျဖစ္ဆီ စတာေတြ ပါဝင္ေနၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာပါတဲ့ ခ်ာဗီေကာဆိုတဲ့ ဖီေနာဓာတ္ဟာ အစြမ္းထက္ ပိုးသတ္အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာ ေအာက္ပါ

Saturday, July 7, 2018

ခ်ဥ္ေပါင္ဖာလာ စိုက္ပ်ိဳးနည္း




ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္ အျမင့္ေပ (၂၀၀၀-၄၀၀၀) အတြင္း ျဖစ္ထြန္းမႈေကာင္းသည္။ အျမင့္ေပ (၁၀၀၀)ေအာက္တြင္ အပင္ျဖစ္ထြန္းမႈ ေကာင္းမြန္ေသာ္လည္း သီးပြင့္မႈနည္းပါး၍ အခ်ိဳ႕ေနရာမ်ားတြင္ သီးပြင့္မႈ မရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ရာသီဥတုအေနျဖင့္ စြတ္စိုမႈမ်ားျပား၍ ေအးေျမသာရာသီကို ႏွစ္သက္သည္။ ႏွစ္စဥ္ ပ်မ္းမွ်မိုးေရခ်ိန္ (၁၂၀-၁၆၀) လက္မအတြင္း ပ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္ (၁၃-၂၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အတြင္းရွိေသာ ေဒသမ်ား တြင္

Tuesday, June 26, 2018

သဘာဝနည္းက် ေျမဆီလႊာျပဳျပင္ျခင္း




လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးကို အဓိကလုပ္ကိုင္ေနတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံအေနနဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးေရးဆိုင္ရာ သဘာဝပါတ္ဝန္းက်င္ ပ်က္ဆီးယို ယြင္းမႈဟာ ေတာင္သူေတြရဲ႕ အက်ိဳးစီးပြားကို တိုက္႐ိုက္သက္ေရာက္လ်က္ရွိပါတယ္။ ေရႀကီး ေရလွ်ံမႈကဲ့သို႔ သဘာဝ ေဘးဒဏ္မ်ားက ေျမဆီလႊာပ်က္စီးမႈကို ျဖစ္ပြားေစသလို ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ ဓါတ္ေျမဩဇာမ်ားကို စနစ္တ က်

Friday, June 8, 2018

ေျမဆီလႊာ ျပဳျပင္ေပးျခင္းရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား



- သီးႏွံပင္ေတြမွာ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔အရသာ ပိုမိုေကာင္းမြန္ၿပီး သဘာဝအတိုင္းျဖစ္ေစျခင္း။ - သီးႏွံမ်ား၊ အပြင့္မ်ား၊ အ႐ြက္မ်ားကို ၾကာရွည္စြာထိန္းထားႏိုင္ၿပီး ဆြတ္ခူးခ်ိန္လြန္ေအာင္ ထားႏိုင္ျခင္း။
- ေျမသားထဲရွိ အက်ိဳးျပဳသက္ရွိမ်ား၊ အဏုဇီဝမ်ား ရွင္သန္ႏိုင္ၿပီး ေရဓာတ္မ်ားကို ၾကာရွည္စြာ ထိန္းသိမ္းႏိုင္သျဖင့္ ေရငတ္ဒဏ္ကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း။
- ထည့္သြင္းသဘာဝေျမဩဇာမ်ားေၾကာင့္ ေျမဆီလႊာပ်က္စီးမႈကို ထိန္းသိမ္းႏိုင္တာေၾကာင့္ ကုန္က်စရိတ္

Monday, June 4, 2018

ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ျပဳလုပ္နည္း






သဘာဝ ဂ်င္းတေဆး (How to make Ginger Mead in English CLICK HERE)
စာဖတ္သူေတြ စိတ္ဝင္စားေစမယ့္ ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ျပဳလုပ္နည္းေလး တင္ျပေပးထားပါတယ္။ လုပ္ရတာလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိေစပါလိမ့္မယ္။ အရက္ဆိုၿပီးေတာ့ အရမ္းႀကီးေတာ့ ေၾကာက္မသြားပါနဲ႔ေနာ္။ ဝိုင္ပံုစံမ်ိဳးပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ MEAD ဆိုတာက ဘာသာျပန္ေတာ့ ပ်ားရည္နဲ႔ ျပဳုလုပ္အရက္ဆိုၿပီး ေတြ႕လို႔ အခုလို ဘာသာျပန္လိုက္ရတာပါ။
  • ဂ်င္းတက္ကို ေရမေဆးဘဲ ပါးပါးေလးေတြ လွီးလိုက္ပါ။
  • လွီးထားတဲ့ ဂ်င္း (၄-၅) ခုကို ပုလင္းတစ္လံုးထဲ ထည့္လိုက္ပါ။
  • သၾကားတစ္ဇြန္းကို သၾကားရည္ေဖ်ာ္ရန္ ခြက္ထဲထည့္ၿပီး ေရေႏြးေလာင္းထည့္ပါ။
  • သၾကားရည္ကို ဂ်င္းထည့္ထားတဲ့ ပုလင္းထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
  • ပုလင္းကို ဖံုးအုပ္ၿပီး ၂၄ နာရီထည့္လိုက္ပါက သဘာဝဂ်င္းတေဆး ရရွိမည္ ျဖစ္ပါသည္။
ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ရွန္ပိန္တေဆး (ႏွစ္သက္ရာ တေဆးအသံုးျပဳႏိုင္သည္)
  • ပ်ားရည္ (တစ္လီတာေဖ်ာ္ရန္အတြက္ ၃၀၀ မီလီလီတာ ခန္႔ (သံုးပံုတစ္ပံု) )
  • သၾကားရည္
  • ဂ်င္းျပဳပ္ရည္
ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္
1. သၾကားအနည္းငယ္ကို ေရေႏြးထည့္ထားေသာ ခြက္ထဲသုိ႔ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ (သၾကားရည္ ေဖ်ာ္ရန္)
2. သၾကားေတြ အရည္ေပ်ာ္သြားတဲ့ေနာက္မွာ ေရေအးအနည္းငယ္ေရာေပးပါ။ သၾကားရည္ကို အရမ္းမပူေစရန္ သတိထားရမည္။ အရမ္းပူပါက တေဆးမ်ား ရွင္သန္ႏိုင္စြမ္း မရွိႏိုင္ေတာ့ပါ။
3. ရွန္ပိန္တေဆးကို သၾကားရည္ထဲ ထည့္ေပးပါ။ (အခ်ိဳးအစား အဓိကမက်ပါ)

4. လွီးစိတ္ထားတဲ့ ဂ်င္း ၁၀ က်ပ္သားခန္႔ကို (သင့္စိတ္ႀကိဳက္ ပိုထည့္ႏိုင္သည္) ေရ (၃) လီတာ ျဖင့္ ၂၀ - ၂၅ မိနစ္ခန္႔ မီးဖိုေပၚတြင္ ႀကိဳေပးပါ။

5. လီတာပုလင္း (ဖန္ပုလင္း ထူထူက ပိုေကာင္းသည္) ၏ သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔ထိ ပ်ားရည္ထည့္ေပးပါ။

6. တေဆးေရာထည့္ထားေသာ သၾကားရည္ကုိ ပ်ားရည္ပုလင္းထဲ ျဖည္းညွင္းစြာထည့္ပါ။

7. ဂ်င္းျပဳပ္ရည္ ပြက္လာပါက အပူေလ်ာ့က်ေစရန္ ေရေအးေလာင္းထည့္ပါ။ (တေဆးမ်ား ေကာင္းစြာ ရွင္သန္ႏိုင္ရန္)

8. ဂ်င္းျပဳပ္ရည္ကို ပ်ားရည္ထည့္ထားေသာ ဖန္ပုလင္း၏ လည္ပင္းရစ္ထိ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ (တေဆးေနရာႏွင့္ တေဆးမ်ား အသက္ရႈႏုိင္ရန္ ေနရာခ်န္ေပးပါ)

9. ပ်ားရည္ႏွင့္ ဂ်င္းျပဳပ္ရည္တို႔ ေရာသြားေစရန္ ပုလင္းကို လႈပ္ေပးပါ။ ဂ်င္းဖတ္မ်ား ထည့္လိုပါက ထည့္ႏိုင္ပါသည္။

10. ပံုတြင္ျပထားသည့္ အဝင္ေလပိတ္သည့္ ဗူးဆို႔ ( one way valve) ျဖင့္ ပိတ္ေပးပါ။ ထိုဗူးဆို႔ မရွိပါက ပူေပါင္းျဖင့္ ပိတ္ႏိုင္သည္။ ပူေပါင္းထဲမွ အျပင္သို႔ ေလမ်ားထြက္ႏုိင္ရန္ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ားကို ေဖာက္ထားေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ပုလင္းလည္ပင္းတြင္ ပူေပါင္းၿမဲေနေစရန္ သားေရပင္ျဖင့္ စည္းထားေပးပါ။

သိမွတ္ဖြယ္ရာမ်ား
  • သဘာဝတေဆးျပဳလုပ္တဲ့အခါ ဂ်င္း (အသီး - အသီး ဝိုင္လုပ္လိုပါက) ကို ေရမေဆးပါႏွင့္။ ေရေဆးလိုက္ပါက ဘက္တီးရီးယားမ်ားနည္းၿပီး တေဆးေကာင္းေကာင္းရရန္ မေသခ်ာေတာ့ပါ)
  • သၾကားအစား ပ်ားရည္ကို အသံုးျပဳသင့္သည္။ ပ်ားရည္ က မလိုလားအပ္တဲ့ မိႈေတြေပါက္ေရာက္မႈ ကို ကာကြယ္ေပးၿပီး လူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
  • ပ်ားရည္ ၁ လီတာကို ဂ်င္းပ်ားရည္အရက္ ၃ ပုလင္း ျပဳလုပ္ႏုိင္တယ္။
  • သဘာဝ တေဆးက ျပဳလုပ္ထားတဲ့ တေဆးထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဂ်င္းပ်ားရည္ အရက္အတြက္ သဘာဝ ဂ်င္းတေဆးကို အသံုးျပဳပါ။ ငွက္ေပ်ာပ်ားရည္ အရက္အတြက္ သဘာဝ ငွက္ေပ်ာ္တေဆးကို အသံုးျပဳပါ။ အနံ႕အရသာ ပိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
  • သဘာဝ တေဆးကို သံုးပါက ၃-၄ ပတ္ၾကာလွ်င္ စတင္ေသာက္သံုးလို႔ရၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ တေဆးသံုးက ၂ ပတ္သာ ေစာင့္စရာလိုပါတယ္။
  • အဝင္ေလပိတ္ေပးသည့္ ဗူးဆို႔ မရွိပါက ပူေပါင္းကို အသံုးျပဳၿပီး တေဆး အသက္ရႈႏုိင္ရန္ႏွင့္ အျပင္ေလ အထဲသို႔ မဝင္ေအာင္ ပိတ္ထားေပးပါ။ အျပင္ေလအထဲကို ဝင္လာပါက မေကာင္းသည့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါသည္။

ရာဘာပူေပါင္းမရွိေတာ့လို႔ ပလပ္စတတ္ကို ပုလင္းဝနဲ႔ ကိုက္ညီေအာင္ လုပ္ၿပီး စြပ္ထားတာပါ။ ပုလင္းဖံုးနဲ႔ ပိတ္ထားမယ္ဆိုရင္ အဖံုးဖြင့္ေပးဖို႔ ေမ့ၿပီး ေလအားနဲ႔ ကြဲသြားတတ္ပါတယ္။